Frijns beperkt rechten van aandeelhouders

Het wordt voor aandeelhouders van beursfondsen moeilijker om onderwerpen op de agenda te plaatsen. Ook moeten ze zich eerder bekend maken aan het bedrijf, en worden zij verplicht hun bedoelingen openbaar te maken.

Dat zijn de belangrijkste voorstellen van de commissie-Frijns voor wijziging van de machtsverhouding binnen ondernemingen. „Ondernemingen worden teveel een speelbal van kortetermijnbeleggers”, zei voorzitter Jean Frijns gisteren. Zijn commissie moet nagaan of de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur wordt nageleefd. Het kabinet had de commissie eind vorig jaar advies gevraagd over de toenemende rol van activistische aandeelhouders.

Voor een fundamentele aanpassing van het systeem van ondernemingsbestuur is geen aanleiding, zei Frijns. Wel benadrukte hij dat bestuurders beter moeten overleggen met hun aandeelhouders.

Minister Bos (Financiën, PvdA) zei gisteren de conclusies van Frijns te delen en zijn aanbevelingen grotendeels te zullen overnemen.

Windstilte: pagina 17