FRANKRIJK

Arshile Gorky De Amerikaanse, in Armenië geboren schilder Arshile Gorky (1904-1948) emigreerde in 1920 naar de Verenigde Staten, waar hij Willem de Kooning ontmoette. Via het kubisme ontwikkelde Gorky een eigen, abstracte stijl met expressionistische, later surrealistische kenmerken. Zijn fantasievolle werk heeft grote invloed gehad op het Amerikaanse abstract expressionisme en surrealisme. Parijs wijdt twee exposities aan Gorky die zijn ontwikkelingsproces onthullen. Het Centre Gulbenkian toont werk op papier uit 1927 t/m 1947 in de voetsporen van Picasso en Miro. In het Centre Pompidou is een reeks schitterende doeken uit 1943 t/m 1947 te zien.

Arshile Gorky, hommage t/m 4 jun in het Centre Pompidou www.centrepompidou.fr en in het Centre Culturel Calouste-Gulbenkian, 51, av. d’Iéna, 0033-1532339393.

Semianyki Wat een familie! Krankzinniger kan haast niet. In Semianyki (familie in het Russisch), de laatste burleske en originele schepping van het Teatr Licedei uit Sint Petersburg, staat een hele familie op stelten: een moeder tot over haar oren in verwachting en toch nog een onvermoeibare verleidster, haar alcoholische echtgenoot en haar vier onmogelijke spruiten. Zonder een woord en in een decor van tweedehands rommel met discomuziek, wilde dansen, krankzinnige voorkomens en groteske mimiek, slagen deze uiterst geraffineerde ‘clowns’ erin de meest verfijnde emoties te suggereren. Een genot.

T/m 24 jun in het Théâtre du Rond-Point, 2 bis, av. Franklin-Roosevelt, Parijs, 0033-144959821, www.theatredurondpoint.fr

En verder in Parijs Parcours Saint Germain, een tocht langs ‘lekkernijen’ die worden uitgebeeld door hedendaagse kunstenaars t/m 19 juni in Saint Germain des Prés, www.parcoursaintgermain.com