Europese donorkaart moet tekort organen bestrijden

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wil orgaandonatie in Europa bevorderen. De Commissie wil onder meer een Europese donorkaart invoeren.

Europese Commissaris Markos Kyprianou (Volksgezondheid) presenteerde gisteren zijn plannen in Brussel. Volgens hem groeit het aantal orgaandonaties en transplantaties in Europa gestaag en jaarlijks worden duizenden levens gered door orgaandonaties in Europa.

Maar nog veel meer mensen zouden in leven kunnen blijven als het gebrek aan organen in verscheidene Europese landen kan worden teruggedrongen. Tien personen sterven elke dag in Europa in afwachting van een orgaan. Ook pleit Kyprianou voor het vaker uitwisselen van organen tussen de lidstaten. Bij 20 procent van de transplantaties komt het orgaan uit een ander lidstaat van de Europese Unie.

Kyprianou wil dat de 27 lidstaten van de EU maatregelen nemen om het aantal orgaandonaties te verhogen. Van de Europeanen zou 56 procent bereid zijn bij overlijden een van zijn organen af te staan, zo blijkt uit een onderzoek. Slechts 12 procent van deze mensen heeft een donorkaart en slechts 41 procent heeft erover gesproken met de familie.

In Spanje doneren gemiddeld bijna 35 personen per miljoen inwoners een orgaan tegenover slechts een half per miljoen in Roemenië. Eurocommissaris Kyprianou heeft geen verklaring voor de grote verschillen. (ANP)

Enquête Eurobarometer via http://ec.europa.eu/health/ph_publication/eurobarometers_en.htm