Eurlings weigert extra kosten Galileo

Nederland weigert extra geld beschikbaar te stellen voor het Europese satellietnavigatieprogramma Galileo. De extra kosten voor het in financiële problemen geraakte project moeten worden gefinancierd uit de huidige EU-begroting, aldus verkeersminister Eurlings (CDA) gisteren in een brief aan de Kamer.

De minister wil nog niet zeggen welke Europese uitgaven wat Nederland betreft moeten wijken voor Galileo. De Europese ministers van Transport overleggen volgende week over voortzetting van het programma.

Volgens de Europese Commissie is tot 2013 maximaal 2,4 miljard euro extra nodig, nadat gebleken is dat het bedrijfsleven weigert de verwachte bijdrage te betalen.

Eurlings schrijft in zijn brief dat de wereldwijde markt voor satellietnavigatiediensten vanaf 2025 naar schatting 450 miljard euro bedraagt. Europa zou hiervan eenderde kunnen invullen met Galileo. De minister schrijft de economische voordelen van een Europees systeem te zien, maar vreest dat met een eenmalige verhoging van de EU-begroting een ongewenst precedent voor de toekomst wordt geschapen.