EN VERDER

MuseumnachtIn het Van Abbemuseum begint zaterdag 2 juni om 17u de Museumnacht met een programma, dat in het teken staat van ‘Kunst dichter bij mensen – mensen dichter bij kunst’. Het Brabants Fietsharmonisch Orkest fietst ’s middags van het centrum van Eindhoven naar het Van Abbemuseum. Bij mooi weer wordt er een kunstzinnig maal in de tuin verzorgd samen met een workshop salsa dansen. Achter het museum varen picknickbootjes op de Dommel en in het Museumcafé is een wijnproeverij. Binnen zijn er verder ook kunstenaars, conservatoren, performances, dans, muziek, rondleidingen, workshops en liefhebbers kunnen kunstboeken ruilen en verkopen. Later op de avond is er een optreden van de Wildwest Coniferen.

Museumnacht op 2 juni van 17u-02u in het Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven. Toegang en workshops zijn gratis. Inschrijven voor de workshops www.vanabbemuseum.nl/museumnacht

SculptuurVan 1 t/m 17 juni staat Oisterwijk in het teken van Oisterwijk Sculptuur. De Lind, het centrum van het dorp, wordt zeventien dagen getransformeerd tot een openlucht expositie, waar ruim 100 kunstwerken en sculpturen van kunstenaars aan de Lindelaan een plaats krijgen. Oisterwijk Sculptuur is gratis en 24 uur per dag vrij toegankelijk. ’s Avonds worden de kunstwerken feeëriek uitgelicht.

Inl: www.oisterwijksculptuur.nl

Robert CapaT/m 12 juni is de film Robert Capa: In Love and War dagelijks te zien in het Auditorium van het Joods Historisch Museum. In deze documentaire uit 2003 van Anne Makepeace wordt het leven van de fotograaf geschetst aan de hand van zijn foto’s, archiefbeelden, citaten en interviews met o.a. zijn vrienden en collega-fotografen Henri Cartier-Bresson en Eva Besnyö, en zijn biograaf Richard Whelan, medesamensteller van deze tentoonstelling. Duur: 90 minuten. Aanvang elke dag om 11u30, 13u30 en 15u15 uur. Op donderdag ook om 17u15 en 19u15.

Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam. Open dag 11-17u, do tot 21u. Inl/res 020-5310310 & www.jhm.nl

GenesisHet Centre for Society and Genomics organiseert op 2 juni (13u-17u30) in samenwerking met het Centraal Museum het symposium Reflecties op Genesis, waarin de tentoonstelling ‘Genesis’ wordt belicht door wetenschappers, kunstenaars en filosofen. Met: drs. Arie Altena; dr. Bas Defize; dr. Emilie Gomart; prof. dr. Huub de Groot; Koen Vanmechelen en dr. Tsjalling Swierstra.

Centraal Museum, Utrecht. Prijs: € 12,50 incl. entree, koffie/thee & borrel. Res. noodzakelijk: 06-52458496 & el@society-genomics.nl

Architectuur BiënnaleOp 3 juni vanaf 12u opent de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) gratis haar deuren voor het publiek. Niet alleen zijn de tentoonstellingen in de Kunsthal Rotterdam en het Nederlands Architectuurinstituut (o.a. over Le Corbusier) deze dag kosteloos te bezoeken, de Biënnale presenteert ook een activiteitenprogramma met o.a. rondleidingen en fietstochten o.a. over de Zuidoever.

Inl: www.biennalerotterdam.nl

DudokZondag 3 juni is er een speciale fietstocht langs monumenten van architect Willem Marinus Dudok in Hilversum. Deze tocht wordt georganiseerd ihkv het 75-jarige bestaan van het Hilversumse raadhuis van bouwmeester Dudok. De bewegwijzerde tocht, die start en eindigt bij het jarige raadhuis, heeft een lengte van 17,5 kilometer.

Inschrijven is mogelijk tussen 10u en 13u bij de trouwingang van het Raadhuis te Hilversum. Prijs: 2,50 euro p.p. Inl: www.fietsgilde.nl

VarenVereniging Natuurmonumenten houdt 5 juni en 21 juni een avondzwerftocht met de open electro-excursieboot. De tochten, olv een schipper/natuurgids van Natuurmonumenten, beginnen om 19u en duren twee uur.

Beginpunt: bezoekerscentrum De Wieden. Kosten: 12 of 8 euro, kinderen 6 of 4 euro. Opgave: 0527-246644 & www.natuurmonumenten.nl

Zeeuws MuseumIn de openingsweek van 5 t/m 8 juni organiseert het Zeeuws Museum allerlei activiteiten. Op donderdag 7 juni staan de 16de-eeuwse wandtapijten over de Tachtigjarige Oorlog centraal. Katie Heyning, schrijver van het nieuwe boek De tapijten van Zeeland, geeft om 15u een lezing met aansluitend in de grote wandtapijtenzaal een programma met voordrachten door dichters als H.H. ter Balkt, Wim Hofman en Arjen Duinker die ieder een favoriet wandtapijt als uitgangspunt nemen. Vrijdag 8 juni om 20u30 is er een modeshow, geïnspireerd op Zeeuwse klederdrachten op het Abdijplein in Middelburg.

Zeeuws Museum, Bogardstraat 33, Middelburg. Open di-zo 10-17u en vr tot 21u. Inl www.zeeuwsmuseum.nl

OranjeriedagIn de Botanische Tuinen van Fort Hoofddijk houdt de Oranjerievereniging open huis. Leden bieden hun bijzondere planten, stekken en zaailingen aan. Er zijn workshops enten van citrussoorten, stekken en er staan diverse stands van kwekers van kuipplanten.

Oranjeriedag op zo 3 juni van 13-17u in de Botanische Tuinen, Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, Utrecht. Toegang €, 65+ €4, kinderen van 4 tot 12 jaar €1,50. Inl www.oranjerievereniging.nl of www.botanische tuinen.nl

De JordaanT/m 30 september organiseert het Theo Thijssen Museum iedere zondagmiddag rondleidingen door de Jordaan, in het voetspoor van de schrijver/onderwijzer Theo Thijssen (1879-1943).

De wandelingen beginnen om 13u in het museum, Eerste Leliedwarsstraat 16, Amsterdam. Duur: ongeveer twee uur. Deelname: € 5 p.p., incl. toegang tot het museum. Res 020-4207119.

GrachtenpandenVan juni t/m augustus worden er in Amsterdam onder de titel Van Grachtenpand naar Grachtenpand rondleidingen georganiseerd door grachtenpanden en grachtentuinen rondom de ‘Gouden Bocht’ van de Herengracht.

Dagen/tijden: vr 10u15, za 11u15, zo 12u15. Verzamelen: Herengracht 518, Amsterdam. Duur: 3 uur. Kaarten: €25. Res: 020-6881243 & info@uhgt.nl

Open tuinen VeereVeertien tuinen in Veere stellen dit weekend hun tuinen open voor bezoekers. De opbrengst van de entreegelden gaat naar de restauratie van de Kleine Kerk.

Open tuindagen Veere op za 2 11- 17u en zo 3 juni 13-17u. ). Entree: €8 te koop op de Zanddijkseweg 12, Markt 14 en Patrijzenlaan 10

Mediterraan weekendBij kwekerij Bastin, in Zuid-Limburg houder van de Nederlandse plantencollecties Lavandula, Rosmarinus, Salvia, Santolina en Thymus is er op 2 en 3 juni een Mediterraan weekend met o.a. onbekende vormen van bekende kruiden zoals gekroesde Salie, Spaanse Salie, Karwijtijm, zeldzame winterharde Cistussoorten, honderd soorten Lavendel en Phlomis. De Brusselse traiteur/restaurateur Claude Pohlig serveert lavendelijs, crêpes en andere lekkernijen en Raspberry-Maxx, de frambozen specialist is er met frambozen planten, frambozenjam, azijn en saus.

Mediterraan weekend 2 en 3 juni van 10-17u bij Kwekerij Bastin, Nieuwenhuysstraat 29, Aalbeek/ Hulsberg. Toegang gratis. Inl 045-5231475 en www.bastin.nl