Eén dorpje krijgt 48 tbs’ers

Het dorpje Handel is gewend aan psychiatrische patiënten. Maar nu moeten er 48 psychotische tbs’ers komen wonen. En dat gaat de bevolking te ver.

Schizofrene patiënt bij eigen huisje in Huize Padua bij Boekel. (Foto Ad Nuis/Hollandse Hoogte) Serie schizofrenie/ Johan gaat zijn huisje in/ Huisjesproject/ Huize Padua bij Boekel foto: Ad Nuis serie: 20 foto's maart 2006 Hollandse Hoogte

Vlakbij Huize Padua, het psychiatrisch ziekenhuis van GGZ Oost Brabant, staat de onvrede van de bevolking op langs de weg geplaatste borden te lezen: Stop tbs! en Geen draagvlak, geen tbs!. De leuzen zijn gericht tegen het voornemen van de Raad van Bestuur van GGZ Oost Brabant, die in Huize Padua in het gelijknamige Brabantse gehucht een tbs-afdeling wil openen.

Voorzitter Koos Steeneveld van de Raad van Bestuur meldde gisteren dat GGZ Oost Brabant haar uitbreidingsplan doorzet: als het ministerie van Justitie op 15 juli instemt, neemt Huize Padua 48 chronisch pyschotische tbs’ers op. Steeneveld zei „begrip” te hebben voor „de onrust” die in de nabijgelegen gemeenten Boekel en Gemert-Bakel is ontstaan. Hij benadrukte ervoor te zorgen dat „aan de voorwaarden op gebied van organisatie, communicatie en veiligheid wordt voldaan, zoals deze onlangs zijn gesteld door beide gemeenteraden”.

Burgemeester Jan van Maasakkers van Gemert-Bakel is „teleurgesteld” over de uitbreiding. Hij zet vraagtekens bij de veiligheid. Maar hij wijst erop dat uiteindelijk het ministerie beslist. „Justitie vraagt óók wat de bevolking vindt. De race is dus nog niet gelopen.” Huize Padua ligt op het grondgebied van Boekel, maar het voormalige klooster is slechts een steenworp verwijderd van het dorpje Handel, dat onder Gemert-Bakel valt.

In het bijna tweeduizend inwoners tellende Handel hield de dorpsraad een enquête over de tbs-kwestie. De dorpsraad bezorgde 675 vragenformulieren huis-aan-huis. Daarvan werden er 264 ingevuld. Ongeveer 95 procent was tegen de komst van de tbs’ers.

Joek Vlasblom, raadslid van de partij Lokaal Liberaal in Gemert-Bakel, zegt dat de gemeenschap van Handel „al vele generaties” is gewend aan de omgang met psychiatrische patiënten, „die vaak herkenbaar zijn op straat”. Dat ging volgens hem „prettig en liefdevol”. Vlasblom meent dat „de vertrouwde sfeer gaat veranderen” als daar tbs’ers bij komen. „Ja, er is vrees voor ontsnappingen.”

Voorzitter Steeneveld van de Raad van Bestuur meldde gisteren dat Huize Padua een specifieke groep tbs’ers wil opnemen. „Het zijn psychiatrisch kwetsbare mensen die bijvoorbeeld in een psychose of vanuit een waan een delict hebben begaan. Hun gedrag is voor de behandelaars goed voorspelbaar.”

Het betreft niet tbs’ers van wie de gewetensfunctie is gestoord, onderstreepte hij. „Uit die categorie kwamen mensen die de laatste tijd in het land de aandacht op zich vestigden.”

Raadslid Vlasblom is niet gerustgesteld. „Ik denk dat de minister beslist welke soort tbs’ers eventueel naar Huize Padua komt. En kunnen we Steeneveld geloven? Eerder zei hij dat hij geen tbs’ers zou opnemen als er geen draagvlak was onder de bevolking. Zijn informatie naar beide gemeenteraden, die tegen de komst van tbs’ers zijn, is niet consistent.”

Secretaris Teun Verkuylen van de dorpsraad Handel ergert zich aan „het gebrek aan openheid” bij de leiding van GGZ Oost Brabant. „In Huize Padua zitten al zeven tbs’ers, zonder dat de bevolking op de hoogte is gesteld. Dat heeft tot verontwaardiging geleid. En schrik. Laatst was er in een van onze kerkdorpen een vrouw verkracht. Je hoorde de mensen hier fluisteren: die man zal toch niet in Huize Padua wonen?”

Verkuylen heeft er begrip voor dat GGZ Oost Brabant meer patiënten wil „om rendabel te blijven”. Zo’n groei komt ook de werkgelegenheid ten goede, legt hij uit. Maar 48 tbs’ers? „Nee. In Zuid-Oost Brabant zitten al zo veel tbs’ers, en het worden er alsmaar méér. In deze regio zit 40 procent van alle tbs’ers in Nederland.”

Het ministerie van Justitie kan dat percentage niet bevestigen. Een woordvoerder meldt wél dat de veertien tbs-klinieken over het hele land zijn verdeeld, en dat daar in 2006 1.703 tbs’ers waren ondergebracht. De wachtlijst telt 100 tbs’ers. „Het ministerie is bezig met uitbreiding van de tbs-plaatsen. GGZ’s, ook die van Oost Brabant, doen mee in de aanbestedingsprocedures. Kwaliteit en veiligheid geven de doorslag.”