Een chic paard in de gang

Opschudding in de chique Haagse Vogelwijk. Een bewoonster van de Spreeuwenlaan heeft haar benedenwoning tot paardenstal laten verbouwen. De buren storen zich aan de schimmel en het donkerbruin veulentje achter de voordeur en de balen stro en hooi voor de deur. „Onvoorstelbaar dat dit kan”, zegt Wim Zonneveld, die met zijn hoogbejaarde ouders boven de ‘manege’ woont.

Hoe kon dit zo gebeuren?

„Het begon met een verbouwing. Een timmerman is een hele tijd bezig geweest. En toen kwamen vorige week woensdag opeens de paarden. We wisten niet wat ons overkwam. Onze benedenbuurvrouw praat niet met ons. Ze heeft achter het huis ook al eens een kippenren gebouwd. Over ons kelderraam heen, dat kunnen we nooit meer open zetten.”

De buurt holt achteruit?

„De Vogelwijk is het Wassenaar van Den Haag, een prachtige lommerrijke buurt. Geen idee wat onze benedenbuurvrouw beweegt.”

Niet gezellig zo’n paard in de gang?

„Mijn moeder is astmatisch, van de stank heeft ze het zo benauwd gekregen dat ze naar het ziekenhuis moest. En ’s nachts werd ik wakker van het gebonk. Maar een paard is een huisdier, geen wet die het verbiedt. De politie stuurde ons naar de gemeente, en de gemeente verwees ons weer naar de politie.”

U gaat verhuizen?

„De gemeente heeft gelukkig bestuurlijke dwang toegepast. Omdat de paarden overlast veroorzaakten, moesten ze voor donderdagmorgen weg. Ze zijn net opgehaald.”

Eind goed, al goed?

„Geen idee. Onze benedenbuurvrouw heeft afwijkende ideeën. Misschien neemt ze nu varkens.”

Arjen Ribbens