DUITSL AND

Jubileum in Kleef Het Museum Kurhaus in Kleef bestaat tien jaar. Van Duitse critici kreeg de kunsttempel aan de Nederlandse grens de titel ‘museum van het jaar’. Gerenommeerde kunstenaars toonden er hun werk: Giovanni Anselmo bijvoorbeeld, of Mario Merz en Richard Long. Velen maakten speciaal voor Kleef nieuwe kunst, geïnspireerd als zij werden door de markante architectuur van het gebouw. De tentoonstelling Revue –Zehn Jahre Museum Kurhaus Kleve roept de hoogtepunten van het afgelopen decennium in herinnering. Te zien is werk van Jan Andriesse, Stephan Balkenhol, Joseph Beuys, Mark Tansey e.a.

T/m 12 aug. Tiergartenstr. 41, Kleef. Di-zo 11-17u. Info: 0049-28217501-0 en www.museumkurhaus.de.

Barokmuziek in een barok park De tuinen van Herrenhausen in Hannover staan vol beelden, koepeltjes en grotten. Je ziet er niet alleen Engelse landschapstuinen maar ook, en vooral, barokke tuinkunst in Franse stijl. Dit koninklijke park is het decor van het festival Herrenhausen Barock. Händels zelden gespeelde oratorium Solomon kan er eindelijk weer eens worden beluisterd – in een uitvoering van het Winchester Cathedral Choir met dirigent Nicolas McGegan. Bij Händels pasticcio Giove in Argo door Alan Curtis’ ensemble Il Complesso Barrocco gaat het er wild aan toe. En Colin Blumenau ensceneert Purcells semi-opera King Arthur met bizarre kostuums. T/m 8 juli. Info: www.hannover.de en 0049-51116846356.

En verderJacques Offenbach Festival, met La Vie Parisienne en andere operettes, t/m 9 juni in Bad Ems: www.offenbach-festival.de; de Finse fotografes Aino Kannisto, Eva Persson en Tiina Itkonen t/m 17 juni, Ludwig Museum, Koblenz: www.ludwigmuseum.org; Andy Warhol und die Minimal Art t/m 29 juli in Staatsgalerie Stuttgart. Info: www.staatsgalerie.de