Commissielid PvdA weg om intern rapport

Uit protest tegen bemoeienis van de partijtop van de PvdA met het eindverslag van de commissie-Vreeman, die de verkiezingsnederlaag van die partij onderzocht, is maandag een lid van die commissie opgestapt.

Dat werd gistermiddag bekend. Partijleider Wouter Bos, de fractievoorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, Jacques Tichelaar en Han Noten, en interim-partijvoorzitter Ruud Koole hebben het rapport van de commissie Vreeman, dat morgen openbaar wordt, vooraf mogen lezen. Ze hebben suggesties gedaan voor wijzigingen.

Commissievoorzitter Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg, zei gisteravond dat het gaat het om suggesties die zijn „gewogen” bij het opstellen van de definitieve tekst. „Het gaat niet om dingen toedekken of mooier maken dan ze zijn.” Andere betrokkenen zeggen dat het om „kleine, eindredactionele wijzigingen” gaat. Het opgestapte lid, Edith Hooge, zei gisteren dat haar tevoren niet bekend was dat de partijtop invloed mocht uitoefenen op het rapport. Daar kan ze niet mee leven, zo zei ze.

In de partij wordt met spanning naar het rapport uitgekeken. De leden van de commissie hebben tachtig betrokkenen geïnterviewd. Volgens bronnen staat er forse kritiek in op Bos en hoe hij campagne voerde. Hij omringde zich met een groep naaste adviseurs, het Mercurius-beraad. Die groep fungeerde tijdens de campagne als een informeel campagneteam, wat de organisatie niet ten goede kwam. Daarbij heeft de partij een steeds grotere groep kiezers van zich vervreemd, zeker na de opkomst van de SP.

Bos zei gisteren dat hij „geen flauw idee” heeft wat de commissie heeft veranderd in het rapport. „De commissie is onafhankelijk. Ik realiseer me dat er ook kritiek op mijzelf in zal staan. Dat hoort ook, maar ik zie de conclusies met vertrouwen tegemoet”, aldus Bos.

In de partij klinkt sinds enige tijd kritiek op Bos. Hij zou een linkser geluid moeten laten horen. Gisteren presenteerde oud-campagnestrateeg van de partij, Jacques Monasch een pamflet waarin hij pleit voor een steviger sociaal-democratische koers, waarin de PvdA minder in beleid denkt. Ook moet de PvdA meer de nadruk leggen op nationale identiteit en behoud van de rechten van mensen. Juist met die punten heeft de SP terrein gewonnen, zegt Monasch.