Cohen wil zelf ingrijpen bij gezinsoverlast

Burgemeester Job Cohen (PvdA) van Amsterdam wil de bevoegdheid krijgen om in te grijpen in probleemgezinnen als leden daarvan grote maatschappelijke overlast veroorzaken.

Dat heeft hij vandaag in verschillende media laten weten. Cohen wil binnenkort een gesprek daarover met minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie). Die heeft in een reactie laten weten dat hij hierover binnenkort met wethouders van de grote steden wil praten.

Cohen wil bijvoorbeeld, zo zei hij vanmorgen in De Telegraaf, kinderen uit huis kunnen plaatsen en in een internaat zetten. Dat is nu de bevoegdheid van de jeugdzorg. Cohen signaleert echter dat probleemgezinnen weliswaar veelvuldig contact hebben met hulpverleners, maar dat de instanties vaak slechts naar één aspect kijken, en van elkaar niet weten wat ze doen. „Iedere instantie doet z’n eigen ding. Er is niemand die de regie heeft en zegt: gehoord de hulpverleners gaan we het nu zo doen”, aldus de woordvoerder van Cohen.

Ingrijpen in probleemgezinnen zou een bevoegdheid van de burgemeester moeten zijn, aldus Cohen, omdat er vaak sprake is van grote overlast. „Hulpverleners denken vanuit hun eigen invalshoek en houden geen rekening met bijvoorbeeld de vraag hoeveel gezinnen al uit een straat zijn vertrokken omdat ze last hadden van dat probleemgezin”, aldus de woordvoerder. Het zou in Amsterdam gaan om ongeveer driehonderd gezinnen, „hoewel we niet zeker weten of dat cijfer klopt”.

Het plan van Cohen is bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, de beroepsvereniging van burgemeesters, in goede aarde gevallen, zo meldt het ANP. Directeur R. van Bennekom noemde het „een interessant plan”, maar zei wel dat „het in een bredere visie moet worden betrokken. Er moet onderzocht worden tot hoe ver de portefeuilles openbare orde en veiligheid moeten gaan.”

Burgemeester Cohen zei vanmorgen op de radio dat het gaat om een grote groep jongeren, waarin Marokkaanse jongeren zijn „oververtegenwoordigd”.

Burgemeesters hebben in Nederland op dit moment wél de bevoegdheid om personen met grote psychiatrische problemen te laten opnemen.