Burgemeester `niet welkom` in de EU

BRUSSEL, 31 mei. - VVD en D66 in het Europees Parlement willen dat burgemeester Joeri Loezjkov van Moskou niet meer naar de EU kan reizen. Er moet volgens hen een visumverbod komen omdat Loezj-kov afgelopen weekeinde geen bescherming bood aan de deelnemers van een homobetoging, vinden europarlementariërs van VVD en D66. Sophie in `t Veld (D66) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) roepen de Europese Commissie op om maatregelen te nemen tegen de burgemeester van Moskou. Ze stellen ook voor om Rusland te weigeren op de G8-bijeenkomst in Duitsland. In `t Veld was afgelopen weekeinde in Moskou bij een betoging voor homorechten. Deelnemers werden geslagen en bekogeld met eieren en tomaten. Hennis-Plasschaert gaat het komend weekeinde naar de Gay Parade in de Letse hoofdstad Riga.