Brussel wil verbetering informatie over voeding

Fabrikanten van levensmiddelen moeten de komende jaren door middel van effectieve labeling consumenten beter informeren over inhoud en kwaliteit van het voedsel. Zo niet, dan zal er wetgeving komen om dit te regelen.

Dit zei eurocommissaris Markos Kyprianou (Volksgezondheid) tijdens de presentatie van zijn ‘strategische maatregelen’ tegen overgewicht en obesitas gisteren in Brussel. De helft van de Europese bevolking is te dik en volgens Kyprianou stijgt het aantal te zware mensen steeds harder, nu met ongeveer 400.000 per jaar.

Alleen een integrale aanpak van het overgewicht kan effectief zijn, zei Kyprianou. De Europese Commissie, nationale en lokale overheden, artsen, scholen, consumenten en het bedrijfsleven moeten samenwerken om „de grootste dreiging voor de volksgezondheid in Europa” aan te pakken. Ook de lidstaten moeten effectieve initiatieven met elkaar delen, zodat ze van elkaar kunnen leren.

In 2010 zullen de effecten van de voorgestelde maatregelen worden onderzocht. Als dan blijkt dat het bedrijfsleven onvoldoende heeft gepresteerd, sluit Kyprianou wetgeving niet uit. „Ik geef de fabrikanten 2,5 jaar de tijd.” In eerste instantie laat hij de wetgeving over aan de lidstaten. „Maar als die te versnipperd blijkt te zijn of onvoldoende, komen we met communautaire wetgeving.”

Kyprianou wil dat vooral overgewicht bij kinderen speciale aandacht krijgt. „Ze vermaken zich tegenwoordig voor de televisie, met videospelletjes.” De eurocommissaris riep scholen op om meer lichamelijke opvoeding aan kinderen „ter vermaak” te bieden. De Commissaris benadrukte ook de verantwoordelijkheid van de ouders en consumenten.

Lees het witboek over obesitas via http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/index_en.htm