Britannica: Tomtom schendt ons patent

Encyclopaedia Britannica klaagt de Nederlandse producent van navigatiesystemen Tomtom aan. De encyclopedieënmaker daagt Tomtom en twee Amerikaanse bedrijven voor de rechter omdat zij een patent voor digitale kaartsystemen geschonden zouden hebben.

Encyclopaedia Britannica begon de zaak tegen de drie bedrijven op 21 mei bij een rechtbank in het Amerikaanse Wisconsin, maar het bericht kwam vanmorgen pas naar buiten. Encyclopaedia Britannica heeft in de VS het alleenrecht op digitale kaartsystemen. Daarom eist het bedrijf dat de drie concurrenten stoppen met het visualiseren van digitale kaarten. Verder eist het bedrijf een schadevergoeding. De hoogte van de vergoeding is nog niet bekend.

Het is niet de eerste keer dat Tomtom voor de rechter moet verschijnen. Eerder klaagde concurrent Garmin het bedrijf aan, maar die eis werd vorige maand verworpen. Garmin is Tomtoms grootste concurrent in de Verenigde Staten. De markt voor navigatiesystemen in de Verenigde Staten is minder ontwikkeld dan die in Europa. In de VS rijdt nog 95 procent van de automobilisten zonder autonavigatie, in Europa is dat 85 procent.

De markt voor autonavigatiesystemen vertoont een krachtige groei. De omzet van Tomtom steeg vorig jaar met 89 procent tot 1,36 miljard euro. In Europa heeft Tomtom een marktaandeel van 50 procent. In de VS is het bedrijf de nummer twee achter Garmin, met een marktaandeel van rond de 20 procent. Er zijn inmiddels 8 miljoen weggebruikers met een Tomtom.