BEELDENDE KUNST

Yoshitomo Nara @Hako Hosokawa, Courtesy Galerie Zink Berlin

Yoshitomo Nara In het GEM, het museum voor actuele kunst in Den Haag, opent zaterdag de eerste Europese solotentoonstelling van de Yoshitomo Nara (Hirosaki, 1959), een van de belangrijkste Japanse kunstenaars van dit moment. Als vertegenwoordiger van de Japanse pop-art uit de jaren negentig, werd Nara wereldberoemd met figuratieve schilderijen, tekeningen en sculpturen in een elementaire beeldtaal. In Den Haag ligt de nadruk op recent, veelal speciaal voor de gelegenheid gemaakt werk. Zijn onschuldige maar grimmige kinderfiguren, niet los te zien van de Japanse maatschappij met zijn rigide sociale structuren, maakt Nara’s werk extreem populair bij de Japanse jeugd, bij wie hij een cultstatus geniet. Nara is ook als popmuzikant actief en ontwerpt T-shirts, CD-hoezen, en andere lifestyle-produkten. „I live in and with my art” is zijn motto.