Balkenende op reis door Europa

Balkenende op reis door Europa Madrid, 31 mei. Premier Jan Peter Balkenende tekent het gastenboek tijdens een bliksembezoek gisteren aan zijn Spaanse collega José Luís Zapatero voor overleg over de Europese Grondwet. Spanje is een van de achttien EU-lidstaten die de Grondwet al hebben geratificeerd nadat de bevolking in een referendum massaal vóór had gestemd. De premiers lieten weten optimistisch te zijn over een compromis op de EU-top volgende maand. Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) noemde vanochtend de onderhandelingen over een nieuw Europees verdrag „een zware opgave” en „niet eenvoudig”. Nederland, verzekerde de staatssecretaris, probeert het soort verdrag te realiseren dat naar vorm én inhoud „wezenlijk verschillend” is van de in 2005 in Nederland bij referendum verworpen Europese Grondwet. De staatssecretaris herhaalde daarbij zijn opmerkingen gisteren tegenover journalisten, dat een ‘nee’ tegen een Europees verdrag ertoe zou kunnen leiden, dat 26 landen van de EU volgens nieuwe regels verder gaan, en Nederland geïsoleerd achterblijft. (Foto Roel Rozenburg) Pagina 7 Madrid:30.5.7 Premier Balkenende en staatssecretaris Europese Zaken Timmermans bezoeken de Spaanse premier Zapatero voor overleg impasse Europese 'grondwet'. Balkenende tekent gastenboek van de spaanse premier in zijn werkvertrek ©Êfoto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel