Balkenende hoeft zich niet te generen

In het hoofdredactioneel commentaar `Haagse tweesprong naar Europese eenheid` (Opinie & Debat, 26 mei) staat: ”Het feit dat slechts veertig van de 785 leden van het Europees Parlement zich verwaardigden om naar de Nederlandse regeringsleider te komen luisteren, zou hem bescheiden moeten stemmen.” De commentaarschrijver komt vermoedelijk niet vaak in Straatsburg. Deze extreem lage opkomst is daar namelijk heel gewoon. Hoogtepunt is ieder half jaar de presentatie van het programma van het EU-voorzitterschap, vandaag Duitsland. Bij zo`n hoogtepunt komt vaak minder dan tien procent van de Europarlementsleden opdraven. Balkenende hoeft zich dus niet te generen. Het parlement bestond vroeger uit parttimers, die allemaal lid waren van hun nationale parlement. Het valt mij op dat destijds de participatiegraad in zulke debatten in Straatsburg hoger was dan vandaag met goed gehonoreerde voltijdse politici.