7 Parodie

Obsession over de inhoud

Adbusters

www.adbusters.org

Bushokjes en krantenpagina’s zijn tot daaraan toe, maar tegenwoordig word je ook in het damestoilet en tijdens het tanken met advertenties bestookt. De Canadese club Adbusters strijdt al jaren tegen de dominantie van machtige mediabedrijven en probeert met geestige parodieën op bekende reclames de consument wakker te schudden. De ‘spoofs’ hebben dezelfde glossy uitstraling als de mode-, tabaks- en alcoholcommercials die eraan moeten geloven. Het ‘Obsession’ model kijkt zorgelijk in zijn onderbroekje, Joe Chemo is het doodzieke boegbeeld van het sigarettenmerk en de sweatshop-variant van de hippe sportschoen is eigenlijk helemaal niet zo cool. De spoofs zijn inmiddels overbekend (en krijgen kritiek omdat ze als posters op de website te koop zijn – te commercieel). Het is misschien wat radicaal, Adbusters’ provocerende design zet je toch steeds weer aan het denken. (IdV)

Met bijdragen van Herman Amelink, Olga van Ditzhuijzen, Carola Janssen en Irene de Vette