5 Dichten

Poëtisch met z’n allen

Koelkastpoëzie

isnoop.net/toys/magwords.php (Engels), www.koelkastpoezie.com/interaktiv/main.asp (Nederlands)

Koelkastpoëziemagneetjes (drie keer woordwaarde). Je weet wel, zo’n doosje vol zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden, slim gekozen werkwoorden en persoonlijke voornaamwoorden. Voor je het weet ben je dichter. Want dat is het fascinerende: het klinkt al snel heel diep. Je schuift wat en kijk, er ontstaat meer betekenis dan je zelf verwachtte. Natuurlijk kan het ook online. Op de Nederlandse site kun je kiezen tussen de originele woordencollectie en de liefdesvariant met meer ‘extreem’, ‘wankel’, ‘bier’ en ‘pluizig’. Zo dicht ene Linda: De lente stapt naakt / de lauwe wereld in / bluft absurd vooruit / met gratis groei. Op de Engelse ben je poëtisch tegelijk met andere bezoekers. Dat kán het dichten lastig maken, want iemand kan er met jouw rijmwoord vandoor gaan. Maar het is ook spannend. ‘Three love, one out.’ (CJ)