34 getuigenverhoren in zaak voogd Savanna niet genoeg

Bijna drie jaar zijn verstreken sinds de dood van het 3-jarige meisje Savanna uit Alphen aan den Rijn. Haar moeder en haar stiefvader zijn veroordeeld. Een derde betrokkene, een huisvriend, is ook gestraft. Maar volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag is er nog een persoon die verantwoording moet afleggen over het meisje dat in 2004 dood in de kofferbak van haar moeders auto werd aangetroffen. De gezinsvoogd Mieke A.

Vanochtend was de eerste zittingsdag in de rechtszaak tegen Mieke A. Haar wordt verweten dat zij onvoldoende maatregelen heeft genomen om Savanna te beschermen, waardoor ze medeschuldig is aan haar dood. De gezinsvoogd zou onvoldoende geluisterd hebben naar waarschuwingen van andere hulpverleners, die constateerden dat het meisje ondervoed was, blauwe plekken had en een ontwikkelingsachterstand. De zitting vanochtend was pro forma. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal pas in oktober plaatsvinden, er is een week voor uitgetrokken. Vandaag dienden de advocaten van Mieke A. een verzoek in om op de zitting in oktober dertien getuigen (opnieuw) te horen. In het vooronderzoek zijn al 34 getuigen verhoord. Maar, zegt advocaat Burmeister, sommige verklaringen waren nogal „stroef”, omdat de getuigen bang waren zelf ook vervolgd te worden. Vandaar het verzoek om opnieuw de psychiater te horen die de moeder behandelde, de maatschappelijk werkster die, met Mieke A., daags voor de dood van het meisje bij het gezin is geweest en de kinderarts die Savanna als laatste heeft onderzocht.

Het Openbaar Ministerie wil zelf ook drie getuigen horen, en is het eens met een aantal getuigen die de verdediging wil. Maar het OM verzet zich tegen het opnieuw horen van de huisarts en de psychiater. Want, zegt het OM, dan lijkt het of deze hulpverleners „als een soort pseudo-medeverdachten” verantwoording moeten komen afleggen. En, zegt het OM, ook al zou de andere hulpverleners een verwijt gemaakt kunnen worden, dan doet dat niets af aan de verantwoordelijkheid van de voogdes.