Xiangxiang

Vandaag kwam het nieuws tot ons dat reuzenpanda Xiangxiang is overleden. Xiangxiang, een vijfjarig mannetjes panda  was de enige in gevangenschap voortgebrachte  panda die in het wild was uitgezet in een poging de bedreigde diersoort voor uitsterving te behoeden. Hij werd geboren in het Wolonginstituut in Chengdu. Toen ik  mij  in  1988    in Sichuan voorbereidde

sichuan chengdu panda breeding and research center 10004083tm_1.jpg Vandaag kwam het nieuws tot ons dat reuzenpanda Xiangxiang is overleden.
Xiangxiang, een vijfjarig mannetjes panda  was de enige in gevangenschap voortgebrachte  panda die in het wild was uitgezet in een poging de bedreigde diersoort voor uitsterving te behoeden.
Hij werd geboren in het Wolonginstituut in Chengdu. Toen ik  mij  in  1988    in Sichuan voorbereidde op de Olympische Spelen van Seoul bracht ik een bezoek aan dit Wolongreservaat waar de leefomgeving van Panda’s wordt nagebootst.
Het viel me toen op onder welke erbarmelijke omstandigheden de panda’s daar leefden.
Waarschijnlijk is er wel wat verbeterd want in 1993 werd er een groot onderzoekscentrum en pandamuseum bij   gebouwd.
De onderzoekers  van het centrum  doen er alles aan om de panda te behouden. En dat is nodig want wereldwijd zijn er nog maar 1000 panda’s in leven.
Eén daarvan was  Xiangxiang.
Zes maanden nadat hij was vrijgelaten, werd hij dood gevonden in de bergen van Sichuan.
Xiangxiang  had ribfracturen en inwendige  kneuzingen.
Volgens experts van het Wolongreservaat in Chengdu is Xiangxiang uit een boom gevallen nadat hij in gevecht raakte met  originele bewoners die hun territorium wilden beschermen.
Fan Zhiyong van het wereldnatuurfonds in China waarschuwde de wetenschappers van Wolong  voorzichtiger te zijn bij  het uitzetten van gefokte panda’s.
“Reuzenpanda’s zijn erg sensitief als het gaat om hun territorium  en  in de meeste gevallen beschermen  mannetjespanda’s een territorium van wel enkele vierkante kilometers.”
Volgens de wetenschappers van Wolong heeft  Xiangxiang het niet overleefd omdat hij een mannetje was zonder territorium. Xiangxiang werd door andere panda’s gezien als een bedreiging“De volgende de keer kiezen we een vrouwtje”, zei een medewerker van het Wolongcentrum. Dat heeft meer kans op overleving”.