Verkerk al na één duel naar huis

Tennisser Martin Verkerk is in de eerste ronde van Roland Garros uitgeschakeld door de Italiaan Simone Bolelli. De Nederlander was in drie sets kansloos: 6-1, 6-4 en 6-4.

Verkerk keerde gisteren terug op het tennispark waar hij in 2003 de wereld verraste met een plek in de finale. De 28-jarige tennisser is echter geen schim meer van de speler die destijds onder leiding van coach Nick Carr uit de anonimiteit trad. Tegen beter weten in probeert de Nederlander weer een plek te verdienen tussen de tenniselite.

Na zijn negende nederlaag op rij is het duidelijk dat Verkerk nog een lange weg te gaan heeft. Met gebogen hoofd verliet hij baan acht van het tenniscomplex in Parijs. De kans dat Verkerk ooit nog op zijn geliefde Roland Garros zal spelen, lijkt niet groot.

Na langdurig blessureleed begon Verkerk in september vorig jaar aan een rentree. Het bleek al snel een valse start. Mede gedwongen door zijn slechte financiële situatie nam hij afscheid van zijn begeleider Jan Velthuis. Hij had grote moeite om zichzelf de discipline op te leggen die voor een rentree vereist is. Zijn achterstand bleek groter dan verwacht.

Gisteren kwam Verkerk veel te kort tegen Bolelli, debutant op een grandslamtoernooi. Verkerk maakte in de derde set zelfs geen enkel punt op de service van zijn tegenstander.

„Het is leuk om te tennissen, het is niet zo leuk om zo op je broek te krijgen”, zei Verkerk na afloop. „Op momenten zoals vandaag haal je nergens motivatie uit. Ik ben zelfs een beetje opgelucht dat die reeks van acht toernooien voorbij is. Ik weet nu waar ik sta.”