Verhagen kritiseert Russisch optreden bij homodemonstratie

DEN HAAG/BRUSSEL. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) vindt het optreden van de Russische autoriteiten tegen de homodemonstratie in Moskou afgelopen weekeinde ”onacceptabel”. Hij heeft de Duitse voorzitter van de Europese Unie gevraagd Rusland hierover op de vingers te tikken en zal zelf de Russen via de ambassade om opheldering vragen. Dat heeft hij gisteren geantwoord op vragen van D66 over de kwestie. De Gay Pride in Moskou werd zondag overschaduwd door geweld. Evenals vorig jaar kwam het bij de verboden homomanifestatie tot confrontaties met tegenstanders en de politie. Onder de slachtoffers waren West-Europese parlementariërs. D66-Europarlementslid Sophie in `t Veld werd met een stiletto bedreigd en met eierstruif bekogeld. Volgens Verhagen hebben de Russen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden. Ook de Europese Commissie toonde zich gisteren bezorgd over het gedrag van de politie in Moskou. Commissievoorzitter Barroso ”dringt bij Rusland steeds aan op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van demonstraties”, zei Barroso`s woordvoerster gisteren.

De jongerenafdeling van D66 is een internetpetitie begonnen: www.jongedemocraten.nl