Televisie Voorkeur

Commissaris Jack Frost, gespeeld door David Jason, trekt zich in beginsel weinig aan van dienstregels, maar is een gedreven misdaadbestrijder. De aflevering Care and protection is de eerste aflevering uit het eerste seizoen van de serie, in Engeland uitgezonden in 1992 en in Nederland eerder in 2004. Ned.1, 21.25-23.10u. FROM ITV PICTURE DESK LEEDS A TOUCH OF FROST: NEAR DEATH EXPERIENCE DS George Toolan is injured when he and Frost prevent a young man's suicide attempt. According to Mullet, Frost seems to have broken even more regulations. Toolan's injuries become critical and his wife believes Frost's carelessness may cost his trusted sergeant his life. Pictured: Detective Jack Frost (David Jason) and Father David Rose (Danny Webb). For further Picture enquiries please contact: Tracey Whitton: 0113 222 7115 Matt Dutton: 0113 222 7151 This photograph is (C) ITV Plc and can only be reproduced for editorial purposes directly in connection with the programme or event mentioned above, or ITV. This photograph must not be syndicated to any other publication or website, or permanently archived, without the express written permission of ITV Plc Picture Desk. Full terms and conditions of use available at www.itvpictures.com. ITV Picture Desk Leeds

actualiteiten

EénVandaag. Gesprekken met voor- en tegenstanders van varkensflats. In Nederland worden jaarlijks 20 miljoen varkens vetgemest, steeds meer op zogenoemde ‘varkensflats’ waar dieren op verschillende etages zijn ondergebracht. De stichting Varkens in Nood en omwonenden van de ‘agrocentra’ komen nu in opstand. Verder onder andere de opkomst van de vaderschapstest. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over de onderbezetting en de werkdruk bij instellingen voor gehandicapten die fors moeten bezuinigen en doelmatiger moeten werken. Daarom wordt het steeds moeilijker de veiligheid van cliënten te waarborgen. Opnamen in tehuis Vanboeijen in Drenthe, waar een verstandelijk gehandicapt meisje eerder een levensbedreigende operatie moest ondergaan, omdat ze een stuk plastic had opgegeten. De zorg in het huis laat nog steeds te wensen over. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage over een Nederlandse vrouw die vier weken geleden op legale wijze in India een nier heeft gekocht van een levende donor en ingeplant heeft gekregen. De nazorg vindt in een Nederlands ziekenhuis plaats. Verder een eerder aangekondigde maar uitgestelde reportage over het succes van de website Marktplaats. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Wat heet! Regisseur Pieter Verhoeff vertelt over het portret dat hij maakte van Foppe de Haan, de voetbalcoach van Jong Oranje, Paul Rosenmöller komt zijn televisieprogramma toelichten over stille rampen, waar het Westen weinig van weet, maar waar het wel mee te maken krijgt, en een bijdrage van Toon Hermans-kenner Lisa Wade. Tom Egbers presenteert. Ned.3, 19.25-20.0u.

Knevel & Van den Brink. Gasten zijn o.a. de minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en ‘garagehouder’ Joop Braakhekke. Ned.1, 23.15-0.10u.

The 34 stone teenager: Six months on. Reportage over Bethany Walton, met 216 kilo de zwaarste tiener van Engeland. Zij onderging zes maanden geleden een maagoperatie. BBC1. 23.40-0.45u.

Dossier 2300: Elf jaar na de tragedie in Dunblane. Documentaire over de schietpartij in het Schotse Dunblane, waar op 13 maart 1996 Thomas Hamilton 16 schoolkinderen en hun lerares doodde. Met bijdragen van getuigen. RTL4, 22.55-23.55u.

VPRO’s Import: The origins of AIDS. Tweede, laatste deel van een documentaire over het mysterie rond de oorsprong van hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Dit raadsel is vooralsnog niet opgelost. Het moet ontstaan zijn bij contact tussen mensen en de genetisch sterk verwante chimpansees, die besmet waren met het aan hiv verwante SIV-virus. De aard van dat contact is onzeker. In gesprekken met deskundigen wordt de hypothese ontvouwd dat het virus eind jaren vijftig in Afrika door mensen is gecreëerd, bij de ontwikkeling van een vaccin tegen polio. Vraag is of de bestrijding van de ene ziekte de opkomst van de andere heeft veroorzaakt. Ned.2, 0.00-0.55u.

informatief

Dat willen wij ook: Lopen over water. Eerste van een achtdelige serie reportages over de manier waarop de natuur de mens de baas is en hoe wetenschappers daarvan proberen te leren. Er zijn allerlei dieren zwaarder dan water, die toch over het oppervlak kunnen lopen. Dat zijn niet altijd lichte dieren met lange poten. De Jezus Christ Lizard, of basiliskhagedis kan het ook. Hoe doen ze dat? En hoever zijn wij daarmee? Twee halfwerkende robots tonen onze eigen tekortkomingen op dit gebied en de superioriteit van de natuur. Ned.2, 19.55-20.25u.

Paul Rosenmöller en ... stille rampen. In programmareeks over onbekende rampen gaat de eerste aflevering over Colombia, ‘Drie miljoen mensen op de vlucht in eigen land’. Zie ook pagina 20: interview met Rosenmöller. Ned.2, 20.50-21.30u.

Abenteur Wissen: Jetzt verzeihen keine Fehler. In de serie wetenschappelijke documentaires staan dit keer omvangrijke onderhoudsvoorschriften bij technische controles van jumbojets centraal. Hoewel vliegen statistisch de veiligste vorm van reizen is, kan een fout tot honderden verkeersdoden leiden in de civiele luchtvaart. ZDF, 22.15-22.45u.

Profiel: Foppe de Haan. Documentaire over het ‘natuurverschijnsel Foppe de Haan, één van de bekendste Friezen, die veel succes heeft als coach van Jong Oranje. Aan de vooravond van het Europese kampioenschap volgt filmmaker Pieter Verhoeff, ook Fries, de opgewekte en gedreven De Haan gedurende enige tijd en probeert de sleutel van zijn succes te vinden. Ned.2, 22.50-23.30u.

cultuur

Jonathan Meades: Abroad again. Reportageserie over architectuur, deze keer gewijd aan de tuinsteden in Engeland, waarvan Letchworth de eerste was, en waarin als reactie op de verstedelijking ook sociale experimenten plaatsvonden, zoals naakt dauwtrappen, vegetarisme en mystiekbeoefening. BBC2, 20.00-20.50u.

sport

Roland Garros 2007. Samenvattingen van gespeelde wedstrijden. Ned.3, 22.35-23.15u, Morgen rechtstreeks verslag. Ned.1, 11.00-17.50u.