Rel over zaak Oost-Timor 1975

Er zou nieuw bewijs zijn dat het Indonesische leger in 1975 vijf Australische journalisten met opzet heeft doodgeschoten toen zij verslag deden van de Indonesische inval in Oost-Timor. Dit meldt een een advocaat die betrokken is bij het onderzoek dat een Australische rechtbank heeft ingesteld naar de zaak. Indonesië heeft altijd gezegd dat de vijf door kruisvuur zijn gedood.

Ondertussen heeft Indonesië vandaag de Australische ambassadeur om uitleg gevraagd over de dagvaarding van gouverneur Sutiyoso van Jakarta. Volgens Sutiyoso kwamen gisteren twee Australische functionarissen zijn hotelkamer in Sydney binnen om hem de dagvaarding te overhandigen, nadat zij het hotelpersoneel gedwongen hadden een sleutel af te staan. Sydney ontkent dit laatste.

Sutiyoso diende in 1975 als officier in Oost-Timor. Hij zegt echter nooit gestationeerd te zijn geweest in Balibo, waar de vijf verslaggevers werden doodgeschoten. (AP)