Protest Bhutanezen

Ongeveer 10.000 Bhutanese vluchtelingen in Nepal hebben vandaag gedemonstreerd tegen het politiegeweld van de afgelopen twee dagen, waarbij een vluchteling omkwam. Tientallen vluchtelingen en zeker 35 agenten zijn gewond geraakt bij rellen aan de Nepalees-Indiase grens.

De demonstranten eisen toegang tot het kleine stukje West-Bengalen tussen Nepal en Bhutan, maar worden door de Indiase politie tegengehouden bij de brug over de rivier Mechi. India vreest onrust binnen zijn grenzen, omdat Bhutan weigert de vluchtelingen weer op te nemen.

Ongeveer 100.000 etnische Nepali’s, al eeuwen een hindoeïstische minderheid in het boeddhistische Bhutan, werden vanaf 1991 verdreven of vluchtten naar Nepal. Nu willen de Nepali’s terug naar Bhutan, om een stem op te eisen in de parlementsverkiezingen volgend jaar, waarmee het land – nu nog een absolute monarchie – in een democratie moet veranderen. Gisteren werd bekend dat bij de tweede ronde van de oefenverkiezingen, afgelopen maandag, de Bhutanese bevolking in 46 van de 47 kiesdistricten had gekozen voor de Gele Donderdraak, de fictieve partij die staat voor de instandhouding van tradities. De andere oefenpartij, de Rode Donderdraak, stond voor industriële ontwikkeling. (AP, Reuters)