Nog iets doen naast prepensioen

Naam: Fred RoosLeeftijd: 58 jaarZoekt werk sinds: september 2006Zoekt: advieswerk of mensen begeleiden of bemiddelen

Hoe komt het dat je zonder werk zit?

„Ik werkte als HR-consultant bij de Postbank. Ik was de oudste op de kamer, waar ik met zeven dames zat. In mijn functie had ik veel collega’s aan de 57,5-regeling geholpen. Dat hield in dat je met 57,5 jaar kon stoppen en 75 procent van je laatst verdiende totale jaarinkomen meekreeg. Op een gegeven moment zei iemand: wil jij niet met prepensioen? Als ik een leuke regeling krijg, zei ik toen lachend. Ik was een van de laatsten die gebruik kon maken van die 57,5-regeling, omdat ik van 1949 ben. Waarom niet, dacht ik, dus stopte ik in september. De eerste maanden deed ik van alles, op vakantie, in de tuin en het huis klussen, dat soort dingen. Maar rond december begon het te kriebelen. Mijn vrouw is jonger en werkt in de theaterwereld. Er komt wel eens iemand koffie drinken, maar daarna ben je weer alleen. Ook toen ik jarig was, dacht ik: normaal versierden mijn collega’s mijn bureau en werd ik door iedereen gefeliciteerd.”

Heb je er spijt van, dat je met prepensioen bent gegaan?

„Nee. Ik had een leuke baan, maar heb geen spijt van mijn beslissing. Ik heb langzaam al mijn werkzaamheden afgebouwd en ben nu op het punt beland dat ik moet beslissen wat ik ga doen. Ik heb altijd veel naast mijn werk gedaan. Zo heb ik 28 jaar in de politiek gezeten, als voorzitter Afdelingsbestuur VVD in Uitgeest. Ik heb 22 jaar vakbondswerk gedaan, bij de beroepsorganisatie Banken & Verzekeringen, en ik zat in de medezeggenschapsraad op de school van mijn dochter.

„Vanaf januari heb ik wat projecten gedaan. Zo heb ik een paar weken op de trein, de hele dag, geteld hoeveel mensen er in de wagons zaten. Erg leuk vond ik dat. Ik zit anders nooit in de trein. Ik kwam er gelouterd uit, omdat ik veel kranten las in de trein. Via uitzendbureau Senior heb ik op de 55+beurs in de RAI gestaan en heb ik toezicht gehouden bij tentamens op de HES Amsterdam.”

Naar wat voor werk ben je op zoek?

„Ik wil het liefst werk voor drie dagen in de week, van 9 tot 5 uur, in Noord-Holland, tot Amsterdam ongeveer. Projectwerk vind ik leuk, mensen begeleiden. Het doel moet me wel aanspreken. Ik mag tot 25 procent van mijn laatst verdiende jaarsalaris bijverdienen, dus het gaat me niet in de eerste plaats om geld. Ik heb een leuk leven, maar ik zoek een extra dimensie. Ik wil mensen kunnen helpen met mijn ervaring.”

Reageren? Stuur een e-mail naar ikzoekwerk@nrc.nl.

    • Marleen Luijt