Nieuwe sancties VS tegen Soedan

De Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren nieuwe economische sancties opgelegd aan Soedan. Bush wil de druk op president Omar al-Bashir van Soedan opvoeren, zodat er een einde komt aan wat hij „de genocide in de West-Soedanese regio Darfur” noemt.

De sancties zorgen ervoor dat 31 Soedanese bedrijven geen zaken meer kunnen doen met de Verenigde Staten. Hieronder zijn twee bedrijven die betrokken zijn bij de bloeiende Soedanese oliesector en een bedrijf dat wapens geleverd heeft aan de regering in Khartoum.

De Amerikaanse regering heeft verder sancties opgelegd aan vier Soedanezen, onder wie twee hoge functionarissen en een rebellenleider die wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het geweld in Darfur.

Bush wilde de sancties eigenlijk al vorige maand opleggen, maar wachtte om de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, de tijd te geven om een diplomatieke oplossing te vinden voor de crisis die nu vier jaar duurt.

In Darfur zijn sinds 2003 volgens de VN zeker 200.000 mensen om het leven gekomen en 2,5 miljoen ontheemd geraakt door de inspanningen van het Soedanese leger en zijn Arabische bondgenoten om een Afrikaanse rebellie neer te slaan. Veel film- en popsterren, vooral uit de VS, zoals Angelina Jolie en George Clooney, hebben actie gevoerd tegen het geweld in Darfur.

De Soedanese regering heeft felle kritiek geuit op de Amerikaanse maatregelen. „Deze beslissing is ongepast en oneerlijk”, aldus de woordvoerder van het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken, Ali Sadiq.

Ook China, een grote afnemer van Soedanese olie, was sceptisch over de maatregelen. De Chinese vertegenwoordiger van Afrikaanse Zaken, Liu Guijin, zei: „De uitbreiding van sancties kan het enkel moeilijker maken om het probleem op te lossen.”

Behalve de Amerikaanse sancties, heeft Bush zijn minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice de opdracht gegeven een nieuwe VN-resolutie voor te bereiden, die de internationale druk op Soedan moet opvoeren. (AP, Reuters)