‘Nel rechtop lopen’

Fotograaf Ad Nuis bezoekt bijzondere bijeenkomsten. In de dertiende aflevering van ‘posters’ een bezoek aan een training nordic walking in Hensbroek.

Serie Posters/ Nordic Walking om het meer van Hensbroek onder leiding van Oda Korfage ( met de hand in het verband) Nuis, Ad

De lucht boven het meer van Hensbroek is donkergrijs. Op de parkeerplaats verzamelen zich de deelnemers aan de cursus nordic walking. Cursusleidster Oda Korfage (49) deelt de stokken uit, ze heeft haar rechterhand in het verband. Twee jaar geleden is haar rechterpink geamputeerd door een machine. Haar fysiotherapeut tipte haar nordic walking te gaan doen. Inmiddels is ze verslaafd. Aan de bosrand doen acht dames van middelbare leeftijd de warming-up. Beetje rekken, strekken, doppen eraf, dan de wandeling om het meer van Hensbroek. Sommigen hebben een ferme pas, anderen slepen de stokken vermoeid achter zich aan. Iedereen mankeert wel wat, vertelt Oda. De een heeft een nieuwe heup, de ander versleten knieën. Ze komen wel iedere week. De stem van Oda galmt door het bos, „Nel rechtop lopen, doorzwaaien geen dubbeltjes zoeken.”

Tekst en foto’s Ad Nuis