Nederlandse veto dreigt bij EU-pensioenregeling

Nederland dreigt vandaag in Brussel als enige EU-land een Europese pensioenregeling te blokkeren. Een voorstel van de Europese Commissie om werknemers die van baan veranderen hun oude pensioenrechten te laten behouden, zou juist schadelijk kunnen uitpakken voor Nederlandse werknemers. Aangezien alle 27 lidstaten moeten instemmen kan een Nederlands veto de nieuwe regeling torpederen.

De Nederlandse minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) heeft onoverkomelijke bezwaren tegen het voorstel. „De richtlijn zoals die er nu ligt, voegt niets toe, maar brengt wel bepaalde risico’s met zich mee”, aldus een woordvoerder van Sociale Zaken. Ook zorgt de regeling er volgens Nederland niet voor dat EU-burgers sneller in andere lidstaten gaan werken, wat het oorspronkelijke doel van de richtlijn was. De EU wil al sinds 2005 de arbeidsmobiliteit onder Europese werknemers stimuleren. Daarvoor moest aanvankelijk iedereen zijn pensioenrechten naar andere lidstaten kunnen meenemen. In Nederland bestaan al regels om pensioenverlies bij verandering van baan te voorkomen.

De risico’s zijn vooral gelegen in de herwaardering van oude pensioenrechten volgens Europese regels. De Europese herwaardering kan wel eens slechter uitpakken dan de manier waarop dat in Nederland gebeurt, met hogere premies als gevolg.

Eerder stemde de Tweede Kamer tegen de nieuwe pensioenrichtlijn.