Nederlands ‘brein’ xtc-fabriek in Indonesië krijgt doodstraf

Het Hooggerechtshof van Indonesië heeft gisteren een 61-jarige Nederlander en acht anderen ter dood veroordeeld wegens grootschalige productie van ecstasypillen. Ze bestierden – volgens de politie – een van de grootste ecstasylaboratoria ter wereld. Dat werd eind 2005 opgerold in een verlaten opslagloods in de West-Javaanse provincie Banten.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei gisteren dat Nederland, indien het vonnis formeel wordt bevestigd, opnieuw zijn principiële bezwaren tegen de doodstraf zal overbrengen aan de Indonesische autoriteiten. In Parijs werd in soortgelijke bewoordingen gereageerd op de veroordeling van een Fransman die deel uitmaakte van de xtc-bende.

Een woordvoerder van het Hooggerechtshof in Jakara zei dat de rechtbank de Nederlander en de Fransman beschouwt als de technische deskundigen van het ecstasylaboratorium. Afgelopen november nog werden ze door een lagere rechtbank veroordeeld tot levenslang. Maar het Hooggerechtshof wil er kennelijk zeker van zijn dat ze nooit meer vrij komen. „Als we hen hun gang laten gaan, zouden ze in staat zijn elders te gaan produceren, of anderen hun vaardigheden leren. Dat is een bedreiging voor de volgende generatie”, aldus de woordvoerder.

Behalve de Nederlander en de Fransman waren vijf Chinezen en twee Indonesiërs betrokken bij de fabriek in Banten. De vijf Chinezen, tegen wie eerder een gevangenisstraf van twintig jaar werd uitgesproken, traden op als financiers van de operatie. De Indonesiërs waren de ‘bedrijfsleiders’. De onderdelen voor het laboratorium werden in mei 2005 naar Banten verscheept, en een maand later begon de productie. Later dat jaar viel de politie binnen. (AP, AFP)