Nederland blokkeert EU-pensioenregels

Nederland heeft vandaag in Brussel als enige EU-land een Europese pensioenregeling geblokkeerd. Aangezien alle 27 lidstaten moeten instemmen, is nu geen besluit genomen. Portugal, vanaf 1 juli de nieuwe voorzitter van de EU, moet nu proberen alsnog tot een oplossing te komen.

Een voorstel van de Europese Commissie om werknemers binnen Europa die van baan veranderen hun pensioenrechten te laten behouden, zou volgens minister van Sociale Zaken Piet-Hein Donner (CDA) schadelijk zijn voor Nederlandse werknemers

„De richtlijn zoals die er nu ligt brengt reële risico’s voor Nederlandse pensioenhouders met zich mee”, zei Donner vandaag tegen zijn collega-ministers. Ook zorgt de regeling er volgens Donner niet voor dat EU-burgers sneller in andere lidstaten gaan werken, wat het doel van de richtlijn was. De EU wil al sinds 2005 de arbeidsmobiliteit onder werknemers stimuleren. Daarvoor moest aanvankelijk iedereen zijn pensioenrechten naar andere lidstaten kunnen meenemen. In Nederland bestaan al regels om pensioenverlies bij verandering van baan te voorkomen.

De risico’s zijn vooral gelegen in de herwaardering van oude pensioenrechten volgens Europese regels. De Europese herwaardering kan wel eens slechter uitpakken dan de manier waarop dat in Nederland gebeurt, met hogere premies als gevolg. Nederland vreesde dat uitspraken van het Europese Hof hiertoe zouden kunnen leiden. Gisteren stemde de Kamer tegen de nieuwe pensioenrichtlijn.

Minister Donner zei vanmiddag na afloop van het overleg zijn Europese collega’s duidelijk te hebben gemaakt dat men niet mocht verwachten dat Nederland met de voorgestelde regeling kon instemmen.