Moskou tart raketschild

Rusland heeft gisteren een nieuwe intercontinentale ballistische raket getest, die volgens de Russische strijdkrachten door elk raketschild heen kan breken. De test zou dit keer zijn geslaagd. Drie vorige tests met de raket mislukten.

De raket moet een succesvol middel zijn tegen bestaande of toekomstige raketschilden, inclusief het raketschild dat de Amerikanen willen bouwen in Tsjechië en Polen. „Vanuit het standpunt van verdediging en veiligheid kan elke Rus zich veilig voelen”, zei vicepremier Sergej Ivanov gisteren. President Poetin stond ook stil bij het raketschild van de Amerikanen. Hij zei dat het schild Europa in „een kruitvat” dreigt te veranderen: „We beschouwen het als schadelijk en gevaarlijk om Europa vol te stouwen met nieuwe wapens. Dat schept nieuwe en onnodige risico’s voor het hele systeem van internationale relaties.”

De nieuwe raket, een RS-24 die kan worden uitgerust met kernkoppen die op verschillende doelen kunnen worden gericht, werd gelanceerd in Plesetsk, achthonderd kilometer ten noorden van Moskou, en raakte 5.500 kilometer verderop zijn doel op het schiereiland Kamtsjatka.

De Amerikaanse regering liet gisteren nog eens weten dat het raketschild in Polen en Tsjechië niet is gericht tegen Rusland, maar dat Rusland juist is aangeboden met de VS samen te werken op het gebied van de raketverdediging. De VS, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn niets van plan dat kan worden uitgelegd als een bedreiging van de Russische verdedigingscapaciteit.

De Poolse toponderhandelaar op het gebied van het raketschild, Witold Waszczykowski, zei gisteren dat het Russische verzet tegen een raketschild dat de Russische verdediging niet kan schaden aantoont dat Moskou „een psychologisch probleem, een soort mentaal probleem” heeft met het gegeven dat „Polen en Tsjechië NAVO-landen en soevereine staten zijn en niet langer onderdeel van een Sovjet- of Russische overheersing.” (Reuters, AFP, AP)