Microsoft Surface: weg met muis en keyboard

Surface, zo heet de nieuwste vinding van Microsoft. Het is een tafel met aanraakscherm en daaronder een Vista-pc. Dankzij de multitouch-techniek is de pc simpel te bedienen: het scherm herkent meerdere vingerbewegingen tegelijk en kan zo snel en logisch navigeren. Surface is voorlopig alleen bedoeld voor openbare pc’s, maar het Hebben-team voorspelt: over tien jaar

ms_sc_front_view.jpgSurface, zo heet de nieuwste vinding van Microsoft. Het is een tafel met aanraakscherm en daaronder een Vista-pc. Dankzij de multitouch-techniek is de pc simpel te bedienen: het scherm herkent meerdere vingerbewegingen tegelijk en kan zo snel en logisch navigeren. Surface is voorlopig alleen bedoeld voor openbare pc’s, maar het Hebben-team voorspelt: over tien jaar liggen je muis en keyboard in het museum, naast de floppydrives en het bolle beeldscherm. Of gaat het toch niet zo’n vaart lopen?

Een logische besturing met je handen is - misschien nog wel meer dan spraakherkenning - een volgende stap in de evolutie van de computer. Wat Microsoft vooral knap heeft geïntegreerd is het herkennen van andere objecten dan vingers. Leg een telefoon op de Surface-tafel, de ingebouwde camera’s herkennen de vorm en je kunt meteen draadloos bestanden uitwisselen. Dat is aardig in beeld gebracht bij deze demonstratie van Surface door techsite Popular Mechanics (video)
MS_SC_Collab_Photo_App.jpgVoorlopig kost zo’n Surface-tafel met 30 inch scherm en een 3GHz processor met 2 GB ram tussen 5.000 en 10.000 dollar. Het apparaat is bestemd voor openbare gelegenheden als hotellobby’s. Maar het wachten is natuurlijk op de eerste laptops (riep iemand daar tablet-pc’s?) met Surface-techniek. Uiteindelijk moet het een geheel nieuwe computerreeks worden, zegt Microsoft. Bekijk ook eens deze presentatie van deze multitouch-ontwerper, Jeff Han (ook te zien in de video van PopularMechanics): Han tovert met grootste gemak ook een toetsenbord in beeld als hij het nodig heeft, en met een volgende vingerafdruk is het virtuele keyboard ook weer verdwenen.

Microsoft is niet het enige bedrijf dat sleutelt aan multitouch schermen. Philips bouwde ruim een jaar geleden al een prototype van een virtuele speltafel (entertaible), waar je met verschillende deelnemers tegelijk op kunt werken. Door een intelligente sensor aan de zijkant van het scherm zitten de spelers elkaar niet in de haren. Zie de video van de IFA in Berlijn in 2006:

Ook aardig: deze HP thuis-pc met aanraakgev oelig Vista-scherm. Geen multitouch maar wel een voorbeeld van praktische toepasbaarheid van een aanraakgevoelig scherm met een “lage techniekdrempel.”

Ook mobiele apparaten worden beter in het herkennen van bewegingen van handen en vingers. Een bekend voorbeeld is de iPhone van Apple, maar ook LG’s Prada-telefoon heeft wat van die truukjes in huis.