Met twee miljoen de vut in

De loonkosten voor de hoogste bestuurders in de (semi)-publieke sector zijn vorig jaar verder gestegen. Dat meldt het weekblad Intermediair dat deze gegevens jaarlijks verzamelt. „Overheidsmaatregelen om de stijgingen in te dammen, blijken nog niet te werken”, aldus het weekblad. „De loonkosten voor topbestuurders zijn vorig jaar weer behoorlijk toegenomen door dure vertrek- en afvloeiingsregelingen, kostbare interim-managers, bonussen en reguliere loonverhogingen.”

De lijst van ‘grootverdieners’ wordt aangevoerd door de 58-jarige Ronald Blom, topman bij Eneco die vervroegd is uitgetreden. Zijn inkomen bedroeg vorig jaar 2.469.000 euro, bestaande uit een brutosalaris van 569.000 euro plus 1,9 miljoen euro voor vervroegde uittreding. Blom wordt gevolgd door Michiel Boersma van Essent (907.000 euro), Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine (800.000 euro) en Nuon-topman Ludo van Halderen (776.000 euro).

Kostbaar waren in 2006 vooral mensen die afscheid namen. Behalve Eneco-topman Blom waren dat onder anderen de tussentijds vertrokken Karel Noordzij van pensioenfonds PGGM (in totaal 902.000 euro). De NOB betaalde voorzitter Marius Jonkhart naast zijn salaris 675.000 euro wegens ‘het op termijn wegvallen van bestuurswerkzaamheden’.

Wageningen Universiteit betaalde collegevoorzitter Aalt Dijkhuizen een salaris van 203.000 euro, plus een bonus van ruim 31.000 euro en een pensioenbijdrage van ruim 72.000 euro, samen een stijging van 27 procent vergeleken met 2005.