Madonna en het klimaat

Download Hey You op http://madonnasthoughts.blogspot.com Madonna

De nieuwe Madonna al gehoord? Hey You, heet het. Je hoeft het nummer niet te kopen, sterker nog, je kúnt het niet kopen. Je kunt het zomaar gratis downloaden van bijvoorbeeld Madonna’s blogspot, of van de MSN-site, die het nummer exclusief verspreidt.

Vooral doen, want MSN.com schenkt 25 cent van ieder gedownload exemplaar aan de Alliance for Climate Protection, ter ondersteuning van het Live Earth-spektakel (oftewel de zeven energievretende popfestivals waar de groten der aarde op 7 juli hun liedjes komen zingen). Het mysterieuze is dat MSN 25 cent per liedje doneert, terwijl het nummer voor ons gratis is. Hoe kun je iets geven van niets? Dat is hogere wiskunde waar de gemiddelde popliefhebber niets van snapt.

Wat de gemiddelde popliefhebber inmiddels wel doorheeft is dat de relatie tussen popsterren en liefdadigheid almaar hechter wordt. Die band bestaat al sinds George Harrisons Concert for Bangladesh, maar is van karakter veranderd. Vroeger was liefdadigheid vooral gebaat bij de sterren. Het was nuttig voor Ethiopië dat Bob Geldof zijn naam eraan verbond, andersom zat er niet veel in. Nu is dat anders – als gevolg van file-sharing, downloaden en de afgekalfde positie van de platenmaatschappijen.

Nu de platenmaatschappijen wegkwijnen, groeien we toe naar een nieuwe muzikale wereldorde. Het is niet ondenkbaar dat daarin een grote rol is weggelegd voor Goede Doelen. Voor Amnesty International is nu de cd Make Some Noise gemaakt, speciaal ten bate van Darfur, met liedjes van Green Day, Jack Johnson en, opnieuw, Madonna; er zijn War Child-cd’s, en War Child-concerten. En het zijn niet alleen de gearriveerde sterren die er baat bij hebben. Deze week bijvoorbeeld organiseerde War Child in Londen een avond in de kleine club Koko met hippe, nieuwe bands als The Noisettes en Simian Mobile Disco. Zo krijgt het goede doel meer aandacht; en de artiest ook. Mooi meegenomen is het aura van bewustzijn en altruïsme dat deze samenwerking de artiest verschaft. En inhoudelijk hoeft er niets te worden aangepast, luister maar naar Madonna’s Hey You. Daar komt van alles in voor, maar niet het klimaat.

Download Hey You op http://madonnasthoughts.blogspot.com