‘Luchthaven Lelystad moet meer uitbreiden’

De luchthaven Lelystad moet „op den duur” nog veel méér worden uitgebreid dan waarin de huidige plannen voorzien. Alleen een verdere verlenging van de baan én openstelling in de nacht kunnen zorgen dat er een daadwerkelijke ‘overloop’ ontstaat voor het vliegverkeer op Schiphol.

Dit staat in de langetermijnvisie (2015-2030) van Schiphol, die de luchthaven gisteren bekend heeft gemaakt. De luchthaven Lelystad zal over enkele jaren worden uitgebreid. De baan wordt verlengd tot 2.100 meter en maakt een groei mogelijk tot ongeveer 4 miljoen passagiers per jaar. Dit is volgens Schiphol echter onvoldoende om luchtvaartmaatschappijen te verleiden vanaf Lelystad te vliegen. Het gaat daarbij vooral om Nederlandse vakantievluchten.Een verdere verlenging van de baan tot 2.800 meter maakt verdere reizen naar bijvoorbeeld Noord-Afrika mogelijk. Een openstelling tijdens een gedeelte van de nacht stelt luchtvaartmaatschappijen bovendien in staat dagelijks twee keer heen en weer te vliegen.

Luchtvaartmaatschappijen die al jaren op Schiphol vliegen, kunnen niet worden gedwongen naar Lelystad uit te wijken. Maar voor nieuwe gevallen zou wél een verdeling van vluchten kunnen gaan gelden.

Schiphol kan naar verwachting groeien tot 85 miljoen passagiers per jaar, verdeeld over 600.000 tot 650.000 vluchten. Nu zijn dat er nog ruim 400.000. Er zal daarvoor wel weer het nodige verbouwd moeten worden. Een derde noord-zuidbaan tussen de huidige Polderbaan en de Zwanenburgbaan is bij nader inzien niet nodig, aldus de visie. Wél wil de luchthaven de optie openhouden om extra oost-westbaan aan te leggen, de zogenoemde parallelle Kaagbaan.

Ook loopt een onderzoek naar „verlenging verschuiving en opwaardering” van de zogenoemde Schiphol-Oostbaan, die de laatste jaren nauwelijks wordt gebruikt. Schiphol wil de komende jaren al gaan bouwen aan een nieuwe passagiersterminal en opstelplaatsen voor vliegtuigen in het gebied ten noordwesten van de huidige luchthaven. Vanaf 2010 moeten daar toestellen terecht kunnen, vanaf 2015 ook een deel van de afhandeling van passagiers. De luchtvaartvisie is gemaakt op verzoek van het vorige kabinet.

Lees de complete toekomstvisie via www.schipholgroup.nl