Holland Festival opent met Janacèk

Kasper Jansen

Het zestigste Holland Festival is gisteravond in het Amsterdamse Muziektheater geopend met een voorstelling van de opera From the House of the Dead van Janácek, bijgewoond door koningin Beatrix. Na afloop was er een enthousiast en zeer langdurig applaus, vooral voor dirigent Pierre Boulez, die deze voorstelling over een Siberisch strafkamp nog twee keer dirigeert in Amsterdam.

De internationale co-productie, geregisseerd door Patrice Chéreau in decors van Richard Peduzzi, ging eerder in Wenen in première en zal onder andere nog te zien zijn in de Scala in Milaan en de Metropolitan Opera in New York. Boulez dirigeert vrijdag het Mahler Chamber Orchestra ook nog tijdens een concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Het jubileumprogramma van het Holland Festival, samengesteld door artistiek leider Pierre Audi, is extra groot en gevarieerd met veel theater, dans, opera, concerten, film en beeldende kunst. Een van de bijzonderste evenementen is Bintou Were, de Sahel-opera van Afrikaanse componisten die tot stand kwam op instigatie van wijlen prins Claus. Het stuk over de relatie tussen Afrika en Europa ging in februari in wereldpremière in Mali.

Lees op www.nrc.nl/kunst artikelen van Mischa Spel over From the House of the Dead en van Koert Lindijer over Bintou Were.