Hoger bod is nog geen winnend bod

Eindelijk is er een nieuw bod op ABN Amro. Het bankentrio belooft meer geld dan Barclays.

Maar hoeveel kans zal dit bod maken? Veel is nog vaag.

Superieur? Zeker. Wordt dit het winnende bod? Zeer onzeker.

Het consortium van drie Europese banken heeft eindelijk een bod uitgebracht op ABN Amro, de grootste bank van Nederland. Het bod is hoger dan de bieding van Barclays en bovendien grotendeels in contanten terwijl de Britse bank met minder waardevaste aandelen wil betalen. Er zullen „naar verwachting” minder banen verdwijnen dan de 23.600 die bij Barclays op het spel staan. Het trio zegt meer voordelen te zullen behalen en meer besparingen te realiseren. En er wordt geen voorbehoud gemaakt voor de financiering van de aankoop van een slordige 70 miljard euro.

Als de aandeelhouders van ABN Amro het mogen zeggen lijkt de keuze simpel: de bank wordt verkocht aan Royal Bank of Scotland, Fortis en het Spaanse Santander. Het gelegenheidstrio zal de bank vervolgens onderling verdelen.

Maar tussen het voorstel en de uitvoering zit nog een wereld van verschil. Allereerst stellen de bieders twee belangrijke voorwaarden: de Hoge Raad zal deze zomer een eerdere uitspraak van de ondernemingskamer overeind moeten houden én de aandeelhouders van ABN Amro zullen vervolgens de omstreden verkoop van ABN’s dochter LaSalle moeten afkeuren. De ondernemingskamer bepaalde eerder dat ABN Amro haar dochter niet had mogen verkopen zonder toestemming van de aandeelhouders en bevroor de transactie.

De Amerikaanse dochter is de spil in de strijd rond ABN Amro. Het trio heeft overleg gevoerd met Bank of America over LaSalle, maar dat leverde niets op. Bank of America heeft al een rechtszaak aangespannen tegen ABN Amro en eist schadevergoeding als de bank de aandelen LaSalle niet op tijd levert.

Daarnaast reserveren de bieders 1 euro per aandeel. Deze euro per aandeel wordt gebruikt om de kosten van de LaSalle-zaak te betalen, inclusief een mogelijke schadeclaim van Bank of America. Het geld dat overblijft zal alsnog, onder voorwaarden, naar de ABN-aandeelhouders gaan. Daarmee wordt ruim 1,85 miljard euro opzij gezet. Van het bod van 38,40 per aandeel kan voor het gemak dus 37,40 euro worden gemaakt. Dat deden beleggers vanochtend ook: de koers van ABN Amro daalde.

Als het om de financiële voordelen en de banenreducties gaat regeren de verwachtingen. De drie banken verwachten vanaf 2010 jaarlijks „ongeveer” 4,23 miljard euro te besparen. Dat is eenvijfde meer dan wat Barclays verwacht te besparen, maar hoeveel zijn zulke voorspellingen eigenlijk waard? Diezelfde vraag kan worden opgeworpen bij het banenverlies dat bij de drie banken „naar verwachting” minder zal zijn dan de 23.600 arbeidsplaatsen die Barclays noemde. Maar dit wordt niet uitgewerkt. En als de banken het wel zouden uitwerken: de blauwe ogen zijn erg belangrijk bij zo’n vage toezegging.

Ten slotte is er nog de enorme operatie die nodig is om 56 miljard aan contant geld bij elkaar te krijgen. Hiertoe zullen de banken voor zeker 40 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven. De laatste keer dat zulke mammoetemissies plaatsvonden was vlak na het knappen van de internetluchtbel toen telecombedrijven in nood raakten.

Opvallend in het persbericht van gisteren (in omvang het dubbele van dat van Barclays op 23 april) is dat er geen aandacht is voor factoren als wie het management gaat vormen, wat er gaat gebeuren met het hoofdkantoor van ABN Amro en hoe de structuur er na de overname uit gaat zien.

De reden ervoor is betrekkelijk eenvoudig. Het hoofdkantoor verdwijnt in een soort restboedel, waarvan nu al duidelijk is dat daar één op de vier banen zal verdwijnen – een slag voor de Amsterdamse Zuidas. Het management is van minder belang omdat de organisatie ABN Amro niet blijft bestaan: de structuur verdwijnt grotendeels.

Topman Sir Fred Goodwin van Royal Bank of Scotland zei gisteren in een telefonische toelichting dat de opdeling en reorganisatie eigenlijk een vrij eenvoudige operatie is. „Er zal bij heel veel bedrijfsonderdelen van ABN Amro helemaal niets veranderen. Deze operatie is een relatief makkelijke ontkoppeling.” Het enige wat volgens de Schot complexer is en „bijzonder”, is het splitsen van de Nederlandse activiteiten. De grote zakelijke klanten zullen naar de Royal Bank of Scotland gaan, net als de afdeling zakenbankieren. De consumententak van ABN Amro gaat naar Fortis.

Over de banenverliezen zei hij: „Bij ABN Amro verdwijnen al jarenlang banen. De bank verkoopt ook al jarenlang bedrijfsonderdelen. Wij creëren juist een platform voor groei.”

Het trio stelt dat ABN Amro in eerste instantie intact blijft. In de eerste 45 dagen wordt er alleen een beperkt aantal hoge managers vervangen. Dat topman Rijkman Groenink aanblijft na wekenlang te hebben gesteld tegen een overname door het consortium te zijn lijkt uitgesloten. Groenink heeft tot nu toe gesteld dat het consortium te vaag was over de plannen.

Topman Rijkman Groenink en zijn bestuur willen dat de bank intact blijft en geven daarom de voorkeur aan het bod van Barclays. ABN Amro heeft nog niet gereageerd op het bod van het trio. De Tweede Kamer houdt volgende week een debat over de situatie, zo spraken de fracties gisteren af.

Eerdere artikelen over de strijd staan op www.nrc.nl/abnamro

    • Jeroen Wester
    • Heleen de Graaf