Heet grandslam krijgt koelere ondergrond

Tennisster Maria Sjarapova zei begin dit jaar dat ze er waanbeelden van kreeg, zo heet was het. En ook de voormalige nummer een van de wereld, Lleyton Hewitt, moest weinig hebben van de ondergrond van ‘zijn’ Australian Open. „Met een snellere speelvloer heb ik veel meer kans om het toernooi te winnen”, zei de Australiër.

De kritiek van de tennissers was niet aan dovemansoren gericht. Vandaag liet de organisatie van het toernooi in Melbourne weten dat er volgend jaar op een andere ondergrond wordt gespeeld. De toernooidirectie zal de speelvloer van de tennisbanen „per direct” vervangen. Door een nieuwe rubberachtige laag, Plexicushion, krijgt de tennisbal een constantere stuit. Ook houdt het materiaal minder warmte vast. De snelheid van de speelvloer blijft medium tot medium-snel.

Lleyton Hewitt reageerde enthousiast op de voornemens, zei toernooidirecteur Craig Tiley. Ook het vooruitzicht van een koeler oppervlak zal veel spelers volgens hem een plezier doen.

Oorspronkelijk werd het grandslamevenement gespeeld op de grasbanen van Kooyong, een stad net buiten Melbourne. Het toernooi dreigde in de vergetelheid te geraken totdat er in de jaren tachtig werd besloten te verhuizen naar een groter stadion in Melbourne. Sindsdien wordt de Australian Open niet meer op gras gespeeld, maar op het zogenoemde ‘Rebound Ace’. (AP)