Haven nu officieel ‘halal’

Rotterdam is de eerste Europese haven die in bezit is van een zogeheten halalcertificaat. Daarmee is het de eerste Europese haven waar gecontroleerd goederen kunnen worden gedistribueerd die voldoen aan islamitische religieuze wetten. Het certificaat is verstrekt door de staat Maleisië.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft dat gisteren vanuit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur laten weten. Opstelten is in Maleisië op uitnodiging van het World Islamic Economic Forum (WIEF). Ook een delegatie van het Havenbedrijf Rotterdam en oud-premier Ruud Lubbers, in zijn hoedanigheid van minister van Staat, zijn op bezoek in Maleisië.

De uitreiking van het halalcertificaat moet volgens het Havenbedrijf als niet meer dan een promotiestuntje voor de haven worden gezien, want wanneer bijvoorbeeld een haven als Antwerpen zijn best voor een dergelijk certificaat zou doen, dan krijgt die er waarschijnlijk ook een.

Bovendien zijn twee bedrijven, Vat Logistics en Eurofrigo, in de Rotterdamse haven al een jaar halal gecertificeerd. „Het gaat dan vooral om vlees en babyvoeding dat halal gecertificeerd is, en dus rein bereid”, zegt C. Dietvorst van Vat. „Wij distribueren al een jaar halalproducten. Onze collega’s van Eurofrigo doen al een half jaar hetzelfde met diepvriesproducten uit islamitische landen. We hebben uitsluitend een controlerende functie. Als we constateren dat goederen in de haven aankomen in containers waar bijvoorbeeld eerder varkensvlees mee is vervoerd, dan waarschuwen we de klant die de goederen ophaalt. Die beslist dan zelf of hij de containers accepteert of niet.”