Fortis wil merknaam ABN Amro handhaven

Als het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis erin slaagt ABN Amro in te lijven, zal de merknaam ABN Amro in Nederland niet verdwijnen. Dat zei bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron van Fortis gisteren in een toelichting op het bod van ruim 71 miljard.

Votron noemde ABN Amro „een schitterende naam, waarin veel waarde zit. We zouden wel gek zijn als we dat merk zouden opheffen.” Het is niet ondenkbaar dat eerder de in Nederland veel kleinere Fortis Bank zijn naam verliest. Votron: „Ik zou er perfect mee kunnen leven als onze consumentenbank in Nederland ABN Amro zou gaan heten, en die in België Fortis Bank.”

Over de andere onderdelen van ABN Amro die Fortis wil overnemen – vermogensbeheer en de bank voor rijke particulieren – heeft de bankverzekeraar nog geen beslissing genomen. Na eerdere overnames in Nederland heeft Fortis veel merknamen opgeheven of veranderd in Fortis.

Als ABN Amro wordt overgenomen door het consortium zullen er wereldwijd 17.000 tot 19.000 banen verloren gaan, waarvan 7.500 in Nederland. Dat heeft het trio gisteravond gezegd in een overleg met de vakbonden, liet vakbond De Unie vanochtend weten. In het overnamescenario van rivaal Barclays zouden in totaal 23.600 banen sneuvelen, waarvan 1.500 in Nederland.

ABN Amro liet vanochtend in een verklaring weten het bod van het consortium „zorgvuldig te overwegen”. Vanuit de raad van commissarissen heeft de bank een speciaal ‘transactiecomité’ opgericht om het overnameproces te begeleiden.

Breaking views: pagina 17

Experts bloggen over ABN Amro op nrc.nl/expertblog