Fortis: merk ABN absoluut houden

Als dit bod slaagt, krijgt Fortis de Nederlandse consumententak van ABN.

Toch wil Fortistopman Jean-Paul Votron de naam ABN Amro houden.

Gisteren kondigde Fortis met Royal Bank of Scotland en Santander het langverwachte overnamebod aan op ABN Amro. Als deze aanval slaagt, krijgt Fortis de Nederlandse consumententak van ABN in handen, de vermogensbeheerdivisie en de tak voor rijke particulieren. Vier vragen aan de Belgische topman van Fortis Jean-Paul Votron, die eind vorige eeuw zelf vier jaar bij ABN Amro werkte.

Blijft de naam ABN Amro bestaan?

„Ja, absoluut. ABN Amro is een schitterende naam, waarin veel waarde zit. We zouden wel gek zijn als we dat merk zouden opheffen. Ik zou er perfect mee kunnen leven als onze consumentenbank in Nederland ABN Amro zou gaan heten, en die in België Fortis.”

U heet een voorstander van één merk, één naam te zijn. Fortis heeft in andere divisies oude Nederlandse namen opgedoekt. Bijvoorbeeld MeesPierson.

„Dat is een misvatting. Op dit moment heeft Fortis al meerdere merken, waaronder Fortis MeesPierson. Die naam is dus niet verdwenen. Voor de onderdelen vermogensbeheer en private banking hebben we voor de nieuwe situatie nog geen beslissing genomen.”

Nog zo’n belangrijk Nederlands en cultureel aspect: wat gaat er met het hoofdkantoor van ABN Amro gebeuren?

„Dat is voor ons geen cruciaal punt. In die discussie vergeet men vaak dat Fortis al prominent in Nederland aanwezig is. We hebben een hoofdkantoor in Utrecht en een subhoofdkantoor in Rotterdam. Wat er met het kantoor aan de Zuidas gebeurt, staat nog niet vast. Daarbij moeten we kijken welk onderdeel wij ervan zullen gebruiken, en welk onze partner Royal Bank of Scotland. Die zal voor de zakenbank wellicht wat activiteiten in Amsterdam willen houden.”

Hoeveel banen zullen er in de nieuwe combinatie nu verdwijnen, en hoeveel daarvan gedwongen?

„Op de drie terreinen die wij willen overnemen zal er een overlap zijn van zo’n 6.500 arbeidsplaatsen, 7 procent van het totaal. Op het hoofdkantoor zullen nog eens ruim 1.100 banen verdwijnen, maar die komen mede voor rekening van onze twee partners. Uiteindelijk zullen we voor meer werkgelegenheid zorgen, want we willen groeien. Fortis heeft een natuurlijk verloop van 9 procent. Ik verwacht dus niet dat er veel gedwongen ontslagen zullen vallen.”