Fietsen en vis, oude pop en detectives op maat

1 Culinair journalist Wouter Klootwijk stuurde de redactie van nrc.next een vacuüm verpakte vis. Een voorn om precies te zijn. Klootwijk vraagt aandacht voor zijn nieuwe programma Klootwijk aan Zee. Morgenavond is de eerste uitzending. Klootwijk aan Zee is „het eerste fietsprogramma over vis”. Op een klassieke, zwarte herenfiets rijdt de programmamaker naar de Waddenzee om de uitvinder te ontmoeten van de meest luie vorm van mosselvisserij: je hangt een touwtje in zee en na een week zitten er mosselen aan vast. Verder in de eerste aflevering: mosselseks in een wasteiltje, hoe maken ze in Yerseke van katholieke mosselen protestantse en kun je werkelijk alles eten wat in zee groeit? Ja, antwoordt Klootwijk, maar of je het lust?

Klootwijk aan zee, donderdag, Ned. 21.30-22.00u. Web: klootwijkaanzee.nl

2 Matthijs van Nieuwkerk en Marc-Marie Huijbregts is de vrijdagse samenwerking bij De Wereld Draait Door (DWDD) blijkbaar zo goed bevallen dat zij samen de zomer gaan doorbrengen. Het duo vult vanaf zaterdag zes weken lang het gat op Nederland 1 dat Paul de Leeuw achterlaat. Het programma dat ze maken heet De Zomer Draait Door en komt uit de studio van het dagelijkse programma De Wereld Draait Door. Dat kent nu een zomerstop. Het zaterdagse programma zal ook inhoudelijk sterk lijken op de vrijdagse aflevering van DWDD. Naast Van Nieuwkerk en Huijbregts is er ook een rol voor cabaretier Erik van Muiswinkel. Op de tijden waarop DWDD uitzond, maakt de VARA sinds twee weken het magazine Wat Heet! uit een tent in de Amsterdamse dierentuin Artis.

De Zomer Draait Door, zaterdag Ned.1 , 20.25-21.25u. Web: www.vara.nl

3 /Geschiedenis, het historische themakanaal van de Publieke Omroep neemt deze week een duik in de pophistorie. Het digitale kanaal zendt in een doorlopende carrousel bijzondere beelden uit van onder anderen Herman Brood, de Amerikaanse soulzanger Arthur Conley, Kurt Cobain en Nirvana, de Nederlandse band De Kift en Paul Weller.

Web: www.omroep.nl/geschiedenis

4 A Touch of Frost? Inspector Lynley? Brother Cadfael? Welke detectives wilt u zien tijdens KRO’s Detectivenacht op 23 juni? Stem vanaf volgende week mee op de Detectivesite van de KRO. In juni, de maand van het spannende boek, biedt de KRO veel extra’s online. Elke week is onder meer een luisterboek te downloaden als mp3-podcast. Het eerste boek is Wulffers en de zaak van de karaktermoord uit 2006, ingesproken door schrijver Dick van den Heuvel.

KRO’s Detectivesite: www.detectives.kro.nl

Jan Benjamin