Eis vijf jaar cel voor fatale brand in cellencomplex

Haarlem, 30 mei. Tegen de Libiër Ahmed al-J is gisteren vijf jaar gevangenisstraf geëist. Het Openbaar Ministerie in Haarlem houdt de 25-jarige man verantwoordelijk voor de brand in het cellencomplex op Schiphol op 26 oktober 2005. Bij de brand kwamen elf mensen om het leven. Volgens de officier van justitie is niet bewezen dat de Libiër de brand moedwillig heeft aangestoken met een aansteker of een sigaret. De brand is volgens het OM ontstaan door een peuk die de man, liggend op bed, wegschoot in de richting van het voeteneinde, zonder te controleren of de peuk gedoofd was. Uit eerder onderzoek van de Onderzoeksraad voor de veiligheid bleek dat de overheid medeverantwoordelijk was voor de ernstige gevolgen van de brand.De advocaat van al-J. zal vrijdag zijn pleidooi houden en vrijspraak vragen.