Een Statenlid ‘vergiste’ zich

Hij vroeg het ze een voor een, in de koffiekamer van een motel in Heiloo. Harmen Binnema, de fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten van Noord-Holland, wilde weten wie het was geweest. Wie had zijn stembiljet voor de Eerste Kamer ongeldig gemaakt?

In een getrapte verkiezing kozen 564 Statenleden gisteren de leden van de Eerste Kamer. Maar op één stembiljet in Noord-Holland bleken zeven hokjes aangekruist, van verschillende partijen. En GroenLinks heeft vijf fractieleden, en kreeg maar vier stemmen. Omdat een stem in het dichtbevolkte Noord-Holland zwaar weegt, komt oud-partijvoorzitter Herman Meijer van GroenLinks nu niet in de senaat. Zijn zetel gaat naar de SP.

In de koffiekamer van het motel ontkennen alle vijf de Statenleden dat ze niet op GroenLinks hebben gestemd. En dat houden ze vol. „Het onderlinge vertrouwen is helemaal weg”, zegt Binnema.

Wie zijn de fractieleden en hoe reageerden zij?

Kinderleidster Nel de Jonge (1951) zegt dat haar gevoel een dag later nog „niet te beschrijven” is. „Maar ik heb één vakje aangekruist.” Anna van Heijst (1947, directiesecretaresse) is er „kapot” van, zei ze toen ze gisteren haar telefoon opnam in Heiloo. „Je zit met z’n vijven aan tafel, je kijkt elkaar diep in de ogen en en je weet dat er één liegt. Maar niet wie.”

Hans Breunissen (1949, beleidsmedewerker bij Milieudefensie) zegt telefonisch vanuit de trein dat hij niets wil zeggen. „De fractievoorzitter voert het woord.” Hij houdt er ook niet van om te bellen in de trein; niet netjes.

Cheryl Braam (1969, organisatieadviseur) was gisteren en vandaag niet te bereiken voor deze krant. Ze reageerde niet op voicemailberichten. Fractievoorzitter Harmen Binnema (1979, beleidsonderzoeker) sluit een foutje uit. „Deze mensen weten dat je één hokje hoort in te kleuren.”

Voor beoogd senator Meijer dreigde overigens ook uit een andere provincie gevaar. De fractie in Zuid-Holland schoof daar een andere kandidaat naar voren voor de vijfde zetel van GroenLinks. Maar die zetel is er door Noord-Holland nooit gekomen.