Dit alles uitgeroepen op de bekende opgetogen Spongiaanse toon

Weet je waar ik graag een opleiding had willen volgen? Bij een ROC, een regionaal opleidingscentrum. Geen idee wat voor opleiding dat is – een ‘regionale’ opleiding? – maar er zijn veel ROC’s, ze zijn vaak in het nieuws, en ze hebben zo’n sympathiek Benettonlogo met allemaal veelkleurige mensjes die in een cirkel staan.

Volgens mij kun je er praktijkdingen leren, zoals bedienen en de telefoon opnemen. Bij mij in de buurt zit een restaurant dat door ROC-leerlingen bestierd wordt, die constant druk zijn met theekopjes op de grond laten vallen en omstandig de deur openhouden, maar niet zo erg met bedienen en de telefoon opnemen.

De ROC’s bestaan tien jaar, en daarom geven prominente Nederlanders er nu masterclasses. Ik denk bij masterclasses aan geniale bejaarde cellisten die met lichtelijk sadistische inslag een serieus jongmens zo diep vernederen dat dat jongmens nooit meer een cello wil aanraken. Bij de ROC denken ze aan Henkjan Smits. Zijn masterclass (in de in-de-jury-zitkunde?) had ik gemist, maar gisteren ging ik naar de masterclass van onze een na beroemdste advocaat, Gerard Spong. Dat is tenminste iemand die iets kan.

Spongs masterclass was een soort tips & trucs voor criminelen in de dop, en ik stak er veel van op. Zo wist ik niet dat je al een verkrachter bent als je iemand een ‘ongewilde tongzoen’ geeft. Spong had nog een andere tuchtwaarschuwing voor de jongens en meisjes in de zaal: „Een jongen van zestien die een beetje vingert met een meisje van vijftien is ook strafbaar! En je kunt niet alleen ontucht plegen met je piemel of je vinger, maar ook met een vibrator!” Dit alles uitgeroepen op de bekende opgetogen Spongiaanse toon.

Ook over drugstransport had Spong raad. „Ga je naar Suriname, neem dan nooit een pakketje mee terug.” Voor degenen die dat toch van plan waren, deze gouden tip: „Hoe meer tape er om het pakje zit, des te meer kans dat er drugs in zitten.” Een ander advies: „Het is strafbaar om fuck off te zeggen tegen een politieagent met zijn pet en zijn blozende wangetjes.” En: „Xtc, wat sommigen van jullie op zaterdag in de disco oppeuzelen, valt onder de Opiumwet.”

Over strafrecht werd ik niet veel wijzer, maar ik weet nu wel hoeveel euro ik voor een gestolen fiets kan vragen. Kijk, dat zijn nou praktische tips waar een mens wat aan heeft.

    • Aaf Brandt Corstius