De Gal... de Gal... de Galliërs!

De kleine man met de baard moet opstappen bij automatiseringsbedrijf LogicaCMG. Na 14 jaar is het over voor Martin Reid. Hij haalt zijn doelstellingen niet.

Oppervlakkig gezien zou je het als een wraakoefening van de Nederlander Cor Stutterheim kunnen zien. Bij de fusie tussen ‘zijn’ CMG en het kleinere Britse Logica in 2002 won Reid de macht door de zwakke vermogenspositie van de Nederlanders. Stutterheim mocht als troost president-commissaris worden.

Maar het is de vraag of het een revanche is, Stutterheim prees Reid gisteren het graf in met de woorden dat hij een „visionaire leider is die een Brits IT-bedrijf van 3.000 heeft weten uit te bouwen tot een belangrijke internationale speler met 40.000 werknemers in 41 landen”.

In de jaren dat Stutterheim opzij stapte ten faveure van Reid was het gebruikelijk dat Nederlanders in de machtstrijd in Brits-Nederlandse ondernemingen het onderspit dolven. Bij Reed Elsevier verlamde deze jarenlang het bedrijf, totdat de Nederlandse en Britse baas beiden opstapten en de Brit Crispin Davis in 1999 bestuursvoorzitter werd. Ook over zijn vertrek wordt overigens door tegenvallende resultaten al gespeculeerd.

Bij Shell was het model dat Britten en Nederlander beurtelings als voorman zouden optreden doorbroken, nadat Phil Watts als opvolger was benoemd van Mark Moody Stuart. Maar Watts verdween na het reserveschandaal en de Nederlanders kwamen in 2004 met Jeroen van der Veer weer aan de macht.

Wat er bij Vedior gaat gebeuren is onbekend. Na de fusie tussen het Nederlandse uitzendconcern en het Britse Select in 1999 kregen achter elkaar twee Britten de toppositie. Maar vorige maand werd het vertrek van Zach Miles bekend. Een opvolger wordt gezocht.

Een Fransman wellicht? De trend van het Corusmodel lijkt te zijn ingezet. Bij de staalfabrikant verdreven de Britten al vrij snel na de fusie in 1999 tussen British Steel en Hoogovens de Nederlanders uit de top. Maar ook zij konden zich door tegenvallende prestaties niet handhaven. Er werd een Fransman gehaald, Philippe Varin.

Unilever volgde dat voorbeeld. Het voedings- en zeepconcern verving zijn Britse en Nederlandse co-voorzitters, door één topman: de Fransman Patrick Cescau. Hij durfde al de parfum- en de diepvriesdivisie af te stoten.

Varin bewees al dat zo’n Fransman ook het hele bedrijf durft te verpatsen door Corus te verkopen aan het Indiase Tata. Een scenario voor LogicaCMG? Eerst een Fransman aan de top, die de automatiseerder vervolgens verkoopt aan een van de Indiase concurrenten waar deze nu veel last van heeft.

Daan van Lent