Culinair geheugen

Is de geschiedenis een eindeloze herhaling van zetten, of kruipt zij naar een zonniger toekomst? Wetenschapper Isaac Asimov beloofde vlak na de Tweede Wereldoorlog nog robots die ethische knopen konden doorhakken. Maar het nieuwe millennium bracht enkel de wedergeboorte van gelovigen, die overal de zondeval zien.

Laten we eens gericht kijken. Hoe ziet de toekomst van eten in Nederland eruit? Goed of slecht? Nederlanders zijn erin geslaagd vrijwel hun hele culinaire geheugen te wissen en te vervangen door ‘gewoon makkelijk’. Er zijn goede dagen. De dag waarop het boek Koekje verscheen van banketbakker Cees Holtkamp, hoeder van ons nationale koekjeserfgoed. En er zijn slechte dagen. De tijd dat ‘cappuccino’ in Nederland een kwak slagroom betekende is amper voorbij, of Nestlé bestookt ons met reclame voor ‘Nespresso Cappuccino’. Kirrende Italiaanse meisjes op de bank met vieze koffie uit de automaat. Hier past enkel het vergeten Abba-lied Does your mother know. Of misschien toch niet: als zelfs Wenen, de stad van de elegante melange, besmet is met Starbucks, zal het niet lang meer duren voordat ook de Italianen bezwijken.

Ondertussen wordt eetgids Iens volgekalkt door vrienden van de besproken restaurants. Nederlandse restauranteigenaars zijn vaak meer bezig met bekenden dan met wildvreemde klanten. Wil je lekker uit eten, dan moet je blijkbaar een relatie opbouwen met uitbaters en bedienend personeel.

Het ziet er somber uit. Nederlanders laten zich naaien op hun bord. Amerikanen zijn uiteraard erger, getuige een bloggende espressofanaticus die rept van een zálige cappuccino met sojamelk. Of de tips voor spaghetti carbonara op een ‘culinair weblog’. „Ik voegde asperges, garnalen en mosselen toe.” Withete reacties van eetpuristen. En dan verschijnt vredesengel Davide: „Er bestaan net zoveel variaties op een ‘klassiek’ Italiaans gerecht als er mensen zijn die het maken! Voor de beste recepten moet je een Italiaanse grootmoeder kennen.”

Programmapunten voor vooruitgang in de toekomst: 1. Asimovs ethische robots beheren de restaurants. 2. Zijn er Italiaanse oma’s die een kleinkind willen adopteren?

Historicus en freelance journalist.

    • Merel Boers