Cañas: revolutionaire zondaar

Drie jaar geleden domineerden de Argentijnen Roland Garros, maar een reeks dopinggevallen heeft het Zuid-Amerikaanse tennis in een kwaad daglicht gesteld.

Parijs, 30 mei. - De Argentijnen hebben hun hoop dezer dagen gevestigd op Guillermo Cañas. De 29-jarige tennisser zorgde in 2005 nog voor een schok in het Zuid-Amerikaanse land toen hij na Juan Ignacio Chela, Guillermo Coria en Mariano Puerta de vierde grote tennisser op rij was die geschorst werd voor dopegebruik. De Argentijnen worden sindsdien door velen gezien als ‘de gebruikers’ van het profcircuit. Nu topspelers als Coria, Gaston Gaudio en David Nalbandian ook nog eens in sportief verval zijn geraakt lijkt het Argentijnse tennis de aansluiting met de absolute top kwijt.

Voor een handjevol toeschouwers maakte Cañas gisteren na twee jaar weer op een achterafbaantje zijn rentree op het gravel van Roland Garros. Alsof de organisatie van de Open Franse Tenniskampioenschappen zich schaamde voor de deelname van de voormalige ‘valsspeler’. Cañas trok zich weinig aan van zijn verbanning naar baan zestien en sloeg de Roemeen Victor Hanescu in drie sets van de baan: 6-3, 6-1 en 6-4. „Ik speel liever in een groot stadion”, sprak de voormalige nummer acht van de wereldranglijst. „Maar goed, het toernooi is nog lang.” Vandaag zou Cañas de Italiaan Simone Bolelli – gisteren de bedwinger van Martin Verkerk – op baan drie treffen.

Cañas maakte in september zijn comeback na een schorsing van vijftien maanden. ‘Willy’ was tijdens het toernooi van het Mexicaanse Acapulco in februari 2005 betrapt op doping. In zijn urine waren sporen van hydrochloorthiazide gevonden. Dit verboden middel bevordert de urineproductie en zou het gebruik van andere stoffen maskeren. De tennisser houdt vol onschuldig te zijn, omdat hij niet zou hebben geweten wat de toernooiarts hem had toegediend. De straf van Cañas werd later van twee jaar teruggebracht tot vijftien maanden.

Verrassend snel wist Cañas zich vorig jaar in een paar maanden weer te scharen onder de tenniselite. Via het challengercircuit verzekerde de krachttennisser zich van deelname aan grotere toernooien. En ook daar zette hij zijn opmars voort. Zo maakte hij in maart van dit jaar in Indian Wells een einde aan de zegereeks van Roger Federer. Kort daarop bracht hij de vrijwel onverslaanbaar geachte Zwitser in Miami opnieuw een nederlaag toe. In eigen land werd Cañas omgedoopt tot el revolucionario.

In de tenniswereld werd de terugkeer van de voormalige dopingzondaar door velen met argusogen gevolgd. Ivan Ljubicic, topspeler en voorzitter van de spelersraad van tennisprofs ATP, uitte openlijk kritiek op toernooien die Cañas hielpen met een wildcard. „Achter onze rug belazeren dopegebruikers de boel, maar wij helpen ze wel om snel terug te keren door hun wildcards te geven. Iemand die net uit gevangenis komt, geef je toch ook geen pistool”, verklaarde de Kroatische nummer zeven van de wereld. De raad heeft onlangs een voorstel ingediend om organisatoren te verbieden nog langer wildcards te geven aan spelers die ooit geschorst zijn geweest wegens doping.

Cañas trekt zich weinig aan van de kritiek van zijn collega’s. Met opgeheven hoofd begon hij samen met maar liefst veertien landgenoten aan het toernooi van Roland Garros. Ondanks het grote contingent aan Argentijnse tennissers ontbreekt dit jaar een favoriet die in de voetsporen zou kunnen treden van oud-winnaars als Guillermo Vilas en Gaston Gaudio.

Cañas geldt als dé Argentijn die op de gravelbanen van Parijs een eventuele droomfinale tussen Roger Federer en Rafael Nadal zou kunnen voorkomen. Cañas zou Federer in theorie in de halve eindstrijd voor de vijfde keer in zijn loopbaan tegen kunnen komen. De Argentijn staat met 3-1 voor in onderlinge ontmoetingen met de Zwitserse nummer één van de wereld.

Cañas in de finale van Roland Garros zou een schrikbeeld zijn voor de organisatie van het Franse grandslamtoernooi. Twee jaar geleden haalde Mariano Puerta de eindstrijd tegen Nadal. Achteraf bleek dat de Argentijn voor de tweede keer in zijn carrière verboden middelen had gebruikt. Volgende maand maakt de gravelspecialist na een schorsing opnieuw zijn rentree in het profcircuit. De Argentijnen zullen de terugkeer van Puerta verwelkomen. De rest van de tenniswereld hoopt dat een rentree à la Cañas uitblijft.

    • Koen Greven