Boemklapritmes in een verbale bokswedstrijd

CD HIPHOP Polyrhythm Addicts : Break Glass Babygrande/Walboomers ****

CD HIPHOP Polyrhythm Addicts : Break Glass

Babygrande/Walboomers ****

Hiphop is niet dood maar ligt wel aan de beademing. Dat is in het kort de boodschap van de alternatieve hiphopsupergroep Polyrhythm Addicts die bestaat uit producer DJ Spinna, rappers Mr. Complex en Shabaam Sahdeeq en nieuwkomer Tiye Phoenix die het voormalige lid Apani B. Fly Emcee vervangt als de rappende dame in het gezelschap. Het is soms een wat sneue boodschap want dit album bruist van de hiphopcreativiteit en spreekt zo de in de teksten overheersende vroeger-was-alles-beter-teneur juist met verve tegen.

DJ Spinna is een geluidstovenaar die prachtige beats maakt waarin een door de mangel gehaalde kreet van een dronken rapper, een zingende snaar van een gitaar of ontspannen zang op de achtergrond wordt vermengd met brommende bassen en hard pompende droge drumbreaks. Of Spinna zijn producties nu onderdompelt in een bad van warme jazzy samples of ze juist laat doorbeuken als een heimachine, het zijn boeiende, funky boemklapritmes waarover de drie rappers elkaar afwisselen alsof ze elkaar ondersteunen in een verbale bokswedstrijd. Het is de klassieke hiphopformule: vakkundige rappers die op hoog tempo spelen met woorden en rijmschema’s en een briljante dj die voor elk nummer tot aan zijn schouderblad de platenkist induikt. En die formule is, zo tonen de Polyrhythm Addicts aan, nog steeds springlevend.

Saul van Stapele